VAN ONDER HET ZAND

De Vlaamse kust verliest marktaandeel. Met het ‘Actieplan Vlaamse Kust 2002’ hoopt minister-president Luc Van den Brande de regio nieuw leven in te blazen.

“Het Actieplan Vlaamse Kust 2002 omvat een reeks projecten die eind 1997 werden opgestart met de bedoeling de Vlaamse kust opnieuw aantrekkelijk te maken,” zegt Bernard Maenhoudt, opdrachthouder bij minister-president Luc Van den Brande (CVP). “Het verblijfstoerisme aan de kust zakte tussen 1996 en 1997 met nogmaals 6,7% tot een absoluut dieptepunt, nog lager dan het peil van 1992. Het toeristisch aanbod moet kwalitatief worden uitgebreid, onder meer met all weather mogelijkheden.”

Van de 24 ingediende projecten krijgen er negen overheidssteun. De Vlaamse overheid heeft daar 450 miljoen frank voor over. Met privé-kapitaal erbij zal het totale project 5 miljard frank kosten.

“Het grootste project (3,7 miljard frank) betreft de uitbreiding van de jachthaven van Nieuwpoort,” aldus Maenhoudt. De jachthaven moet uitgroeien tot een echte marina. Die zal zichtbaarder en dus aantrekkelijker worden en er komen 700 nieuwe ligplaatsen. Momenteel zijn er dat slechts 2000. Vanuit het Kustactieplan krijgt Nieuwpoort hiervoor 167 miljoen frank.

Oostende krijgt er het educatieve Frimout Centrum bij. Bezoekers zullen er op een interactieve manier hun wetenschappelijke kennis over de aarde kunnen bijschaven. De overheid legt hiervoor 25 miljoen frank opzij, op een begrote kostprijs van 313,5 miljoen frank. Nog in Oostende wordt in het gerestaureerde Fort Napoleon voor 25 miljoen frank een nieuw museum ingericht, waarvan de Vlaamse regering 5 miljoen frank voor haar rekening neemt. In Blankenberge worden de Pier met cafetaria en gaanderij volledig gerestaureerd (kostprijs: 596,5 miljoen frank). De Bloemmolens van Diksmuide worden verbouwd en zullen onderdak bieden aan het Westhoek Museum (200 miljoen frank).

Kleinere projecten zijn onder meer de uitbreiding en vernieuwing van het Bakkerijmuseum van Veurne, de verfraaiingswerken aan de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenabdij in Koksijde en de uitbreiding van de binnenjachthaven van Veurne.

“Dat de werkgelegenheid erop zal vooruitgaan, is zeker. Het havenproject van Nieuwpoort zou tijdens de bouwperiode goed zijn voor 1400 arbeidsplaatsen. Op permanente basis, met inbegrip van de horeca, wordt gerekend op 600 nieuwe jobs,” aldus Maenhoudt.

Tegen 2002 moeten de vernieuwende investeringen achter de rug zijn. Daarna moet er opnieuw aan promotie worden gewerkt. Want, zo vindt Maenhoudt: “Eigenlijk heeft onze kust troeven zat. Alleen moeten we ze beter uitspelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content