VAN OMMEREN/ PAKHOED

Zal de aangekondigde fusie van Pakhoed en Van Ommeren tot Vopak de prijzen van de tankopslag beïnvloeden? Antwerpse havenkringen menen van wel. Dirk Verwimp, verantwoordelijk voor de petrochemie bij Katoen Natie: “We hebben, zij het in een andere niche, dezelfde klanten als de Nederlanders. De concentratie bereikt een pijnlijk niveau.”

Van Ommeren heeft in Europa 7,3 miljoen vierkante meter opslagcapaciteit, waarvan 750.000 in Antwerpen (via Paktank Chemicals). Pakhoed beschikt in Europa over 8,1 miljoen vierkante meter, waarvan 486.000 in Antwerpen via Gamatex, waarin het bedrijf voor 50% participeert. Pakhoed en Van Ommeren slaan liquide stoffen op, meestal voor de petrochemie.

Ook het Antwerpse bedrijf Adpo is in deze niche actief. “Voor ons is de fusie een goede zaak,” zegt Filip De Dijcker, commercieel directeur van Adpo. “We hebben immers een concurrent minder. Als Vlaamse kmo zullen we trouwens sneller op de bal kunnen spelen dan het grote Vopak in spe, wat gezien de just in time-processen steeds belangrijker wordt. Of de fusie voor de klant een goede zaak is, weet ik niet. Het zal alleszins moeilijker worden om scherpe prijzen af te dwingen. Maar het staat uiteraard iedereen vrij om een nieuw bedrijf op te richten en met ons in concurrentie te treden.”

Zo eenvoudig ligt dat niet. “Een investering voor onze niche, de logistieke behandeling van vaste petrochemische goederen, is drie keer minder zwaar dan voor liquide stoffen,” weet Verwimp (Katoen Natie). “Concurrenten zullen het dus erg moeilijk hebben deze markt te betreden.”

Karel Van Miert (zie ook blz. 26) liet al weten dat hij de zaak volgt. “We houden er rekening mee dat we bepaalde activiteiten in Antwerpen en Rotterdam moeten afstoten om een marktwerking te garanderen,” klinkt het bij de Nederlandse woordvoerder van Van Ommeren. “We wachten dus op het standpunt van de commissie.”

Lijkt het niet logisch dat Vopak – wat Antwerpen betreft – zijn 50% in Gamatex verkoopt aan de andere partner van de joint venture, het Amerikaanse GATX? “Ik begrijp uw vraag,” zegt de woordvoerder. “Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content