Van obsessie tot museum

© Diego Ravier

Eén van de kleurrijkste hedendaagse kunstverzamelaars van Brussel, Galila Barzilai-Hollander, opent deze week haar privémuseum in Vorst: P.O.C., kort voor Passion Obsession Collection. Thijs Demeulemeester

In Vorst vormt zich meer en meer een hedendaagse kunstcluster. In de slipstream van het kunstencentrum Wiels, installeerden er zich al verschillende kunstinitiatieven. Naast Wiels ligt BRASS: het cultuurcentrum van Vorst. En met de New Yorkse galerie C.L.E.A.R.I.N.G. heeft de Van Volxemstraat een internationale publiekstrekker te pakken.

Vanaf 24 oktober gaat in dezelfde straat een privémuseum open. Het P.O.C. – kort voor Passion Obsession Collection – is het geesteskind van Galila Barzilai-Hollander. De vastgoedonderneemster en kunstverzamelaar staat erom bekend impulsief en compulsief te kopen. Een deel van haar verzameling kon je in 2014 al zien op ‘Tussen twee stoelen: een boek’ in Villa Empain. En in 2017 op ‘Private Choices’ in de Centrale for Contemporary Art in Brussel.

Galila’s verzamelobsessie werd problematisch. Je kon haar privéwoning haast niet meer binnen door de vele kunstwerken. Voor het P.O.C. verbouwde Galila Barzilai- Hollander een industrieel pand tot een open kunstloods. Spectaculair is de trap, die de Brusselse designer Xavier Lust op maat heeft ontworpen. Haar collectie is heel heterogeen, maar enkele rode draden komen in het P.O.C. naar voren. Ze heeft nogal wat werken rond de stoel, het oog en geld. Barzilai-Hollander toont zo’n 400 kunstwerken in het P.O.C.

Galila Barzilai-Hollander opent haar P.O.C. niet uit pocherige eigenglorie, maar als laagdrempelig podium voor de vele jonge kunstenaars die ze kansen gaf. Ze reikt ook de hand naar kansarmen uit de buurt. Ook samenwerkingen met scholen, universiteiten en kunstacademies behoren tot de kerntaak van het P.O.C.

P.O.C., Van Volxemlaan 295, Vorst. Enkel na reservatie via galilaspoc.com/visit

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content