Van kapper Roger tot Toyota

Morgen wordt de nieuwe lijst van hofleveranciers bekendgemaakt. Heeft zo’n onderscheiding economisch belang, of is het niet meer dan een vorm van erkenning?

Momenteel mogen 82 bedrijven zo’n pluim op hun hoed steken. De verscheidenheid is enorm: van kapper Roger op de Brusselse Louizalaan tot beursgenoteerde bedrijven als D’Ieteren, Recticel en Spector. Ook enkele Belgische vestigingen van multinationals mogen het koninklijke wapen op hun documenten overnemen, waaronder Philips, Shell, TotalFina en Toyota. Het gaat vooral om Brusselse ondernemingen, maar het is toch opvallend dat er daarnaast 21 Vlaamse en amper acht Waalse ondernemingen op de lijst prijken.

Vroeger was men brevethouder voor het leven, maar daar is vorig jaar verandering in gekomen. “Elke brevethouder wordt nu om de vijf jaar geëvalueerd,” zegt Arthur-Frans Mampaey van de gelijknamige Dilbeekse wijnhandel. “Daarnaast vervallen bij elke troonwissel alle uitgereikte brevetten.”

Bij de geboorte van prinses Elisabeth ontstond er wat commotie toen het Oost-Vlaamse Ontex gratis luiers aanbood. Gedelegeerd bestuurder Bart Van Malderen ontkende niet dat hij daarvoor graag beloond zou worden met de titel van hofleverancier. “Het kan toch niet dat een Belgische prinses Amerikaanse luiers draagt, terwijl er een Belgisch alternatief voorhanden is. Bovendien heeft prins Filip talloze internationale handelsmissies geleid om de Belgische producten te promoten.” Het hof had blijkbaar oor naar die argumentatie en sindsdien draagt de kroonprinses merkloze luiers uit Buggenhout.

De economische waarde van het brevet mag echter niet overschat worden. Sinds 1936 levert het familiale bedrijf Verbeke uit Tielt geregeld tuinmaterieel aan het hof. Gedelegeerd bestuurder Eddy Verbeke: “Het is niet zo dat je dankzij het brevet van hofleverancier nieuwe contracten binnenhaalt, maar het werkt wel imagoversterkend.” Het brevet is evenmin een amulet die je tegen zakelijk onheil beschermt. De Moeskroense tapijtengigant Louis De Poortere was tot kort voor zijn faillissement hofleverancier. En ook Sabena behoorde tot het kransje bevoorrechten van de koning.

D.V.T.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content