VAN HET SPOOR GEEN KWAAD

De nv Warsco Units, opgericht in 1979 door Willy Warson, verkoopt werfwagens tot in Afrika toe. In eigen land heeft Warson niets dan lof voor de NMBS, één van zijn beste klanten.

De kantoorcombinaties en wagenunits van de nv Warsco, die vorig jaar met 48 werknemers een omzet haalde van 325 miljoen, vind je van Nederland tot in het hartje van Afrika, maar ook op het rockfestival Torhout-Werchter en… bij de NMBS. Zopas overhandigde ondernemer Willy Warson de sleutel van de laatste werfwagen van een order van 80 stuks voor de spoorwegmaatschappij.

Warsco Units is gegroeid uit Warsco, specialist in werfaccommodaties. Van de 4,5 hectare fabrieksterreinen in Zutendaal is er 1 hectare onder dak. “Wij groeiden stapsgewijs, doordacht en zonder overbodige investeringen,” licht gedelegeerd bestuurder Warson tevreden toe. “Wij maken werfwagens van kwaliteit. Het verwondert ons dan ook niet dat wij dat order van de NMBS in de wacht hebben gesleept. Onze nationale spoorwegen willen kwaliteit, want de voorbije maanden kwam de maatschappij al genoeg in een negatief daglicht. Met een investering van 53 miljoen bewijst zij haar engagement voor het sociaal welzijn van haar arbeiders. Dat is positief nieuws en dat mag ook wel eens naar buiten komen,” vindt hij.

Wanneer werden de eerste contacten met de NMBS gelegd ? Warson : “De jongste 10 jaar voerden we 19 projecten uit voor de NMBS. Deze oplevering van 80 werfwagens is de twintigste in rij.” Hij zet graag in de verf dat de spoormaatschappij zich altijd bekommerd heeft om een goed onderdak voor haar reizend personeel. “Doorheen de jaren werden de werfwagens voortdurend verbeterd. De wagens die wij nu leveren, kunnen 15 werknemers comfortabel huisvesten : thermische isolatie, vensters met dubbele beglazing, een geïntegreerd waterverdelingssysteem, een waterreservoir van 200 liter en 4 lavabo’s, verwarming op gas, een elektrogeengroep die voor elektriciteit zorgt, een warm gegalvaniseerd chassis en Plasticol-buitenwanden met een lange levensduur…”

Mooi. Levert deze bestelling ook nieuwe arbeidsplaatsen op ? “Niet onmiddellijk,” geeft Warson toe. “Maar we hebben er wel de werkzekerheid mee kunnen handhaven. In totaal kropen er in dit project 10.000 manuren. Dat is de grootste bestelling die Warsco Units tot nog toe mocht noteren,” klinkt het fier. “Maar wij leveren ook aan bouwfirma’s en aan scholen, en in heel Vlaanderen vind je onze portierhuisjes bij containerparken”.

WILLY WARSON (WARSCO UNITS) De NMBS is tuk op kwaliteit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content