Van het afval naar de luchtvaart

Liever naar een compleet nieuwe sector dan vijftien jaar op een geconsolideerde markt uitbollen. Karel Bekaert stapt uit het afval recht in het vliegtuig.

Een absolute neofiet? Nee, Karel Bekaert is niet te beroerd om te vermelden dat hij niets kent van luchtvaart. Sinds midden vorige maand is de Oost-Vlaming aan de slag als algemeen directeur passagiers- en vliegtuigafhandeling voor België bij Aviapartner. Het bedrijf is in België marktleider voor de afhandeling op luchthavens en is ook in vier andere Europese landen actief.

Voordien was Karel Bekaert acht jaar aan de slag als algemeen directeur logistiek en recyclage bij afvalverwerker Sita, het vroegere Watco. “Vandaag werk ik met passagiers en bagage. Voordien met vrachtwagens en containers,” vat Karel Bekaert de situatie samen. Toch haast hij zich om eraan toe te voegen dat nogal wat elementen in de luchtvaart gelijkenissen vertonen met de afvalsector. “Ook de luchtvaart is een dienstensector. Ook hier draait het om flexibiliteit en productiviteit en om kwalitatieve dienstverlening. En het gaat om mensen en ik werk graag met mensen.”

Karel Bekaert heeft nu 850 personeelsleden onder zich. Ook Sita kende een arbeidsintensieve omgeving. Karel Bekaert moest er een herstructurering doorvoeren waardoor uiteindelijk 150 van de 550 bedienden en kaderleden konden opkrassen. “De afvalmarkt consolideert. De volgende vijftien jaar zie ik er weinig bewegen. Die markt wordt gecontroleerd door enkele grote spelers. Sita België verwerd tot een uitvoerend filiaal van een Franse moeder. Bij Aviapartner ligt het beslissingscentrum gelukkig in België.”

Karel Bekaert werd weggekaapt door een headhunter. Hij kent Aviapartner – in de gedaante van zijn voorloper Belgavia – alleen als student aan de Vlerick School, waar hij 25 jaar geleden een opleiding bedrijfsbeheer volgde. Een bezoek aan Belgavia stak in het lessenpakket. “Wie kon toen vermoeden dat ik er later nog aan de slag zou gaan?”

W.R.

Karel Bogaert (46).

Was: algemeen directeur logistiek en recyclage bij Sita

Is: algemeen directeur passagiers- en vliegtuigafhandeling bij Aviapartner

Vrije tijd: paardrijden, lezen, gezin

W.R.

“SITA België verwerd tot een uitvoerend filiaal. Bij Aviapartner ligt het beslissingscentrum gelukkig in België.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content