VAN GIERLE NAAR BAGDAD

Raptours is de enige Belgische touroperator die reist naar het land van Saddam Hussein.

“Het lijkt wel alsof we politieke propaganda maken, maar dat doen we niet.” Chantal Van de Cruys trekt op 7 juli voor de achtste keer in anderhalf jaar met een twintigtal reizigers naar Irak. Sinds april 1995 werft zij samen met nv Raptours, als enige Belgische touroperator, reizigers voor het land van Saddam Hussein. “Toerisme ressorteert onder cultuur. Wettelijk is er dus geen schending van het economisch embargo van de Verenigde Naties. Op dat vlak hebben we nooit problemen gehad.”

Chantal Van de Cruys, een lerares uit Gierle, werkt niet voor rekening van Raptours. Zij behaalde in 1992 een master-titel in toerisme en is alleen reisleidster. Samen met Raptours en “in samenspraak met Iraakse mensen” werd de formule uitgedokterd. Raptours heeft de reis naar Irak in het gamma en ronselt de klanten. “In 1996 organiseren we zes reizen met telkens 20 tot 25 reizigers. In 1997 mikken we op 250 reizigers en een tiental reizen,” zegt Hugo Nys van Raptours. “In de omzet bedraagt de reis naar Irak die per persoon ongeveer 60.000 frank kost hooguit enkele procenten. Maar het is belangrijk dat ze in ons pakket steekt. Dit is nu echt iets wat niemand anders heeft. De andere touroperators doen het niet. Uit schrik en omdat er zogezegd geen vraag naar zou zijn.” Cijfers van het Jaarboek 1993 van de World Trade Organization wijzen op het tegendeel. In 1981 lokte Irak 1,5 miljoen buitenlandse toeristen. In 1992, één jaar na de Golfoorlog, bedroeg dit aantal nog 500.000.

Volgens Nys en Van de Cruys wordt het economisch embargo “na de Amerikaanse presidentsverkiezingen” opgeheven. “Wij hebben, in vergelijking met andere touroperators, dus een voet tussen de deur. Maar we moesten dan ook twee jaar in uiterst moeilijke omstandigheden werken,” weet Hugo Nys. Veiligheid is het belangrijkste criterium bij de boeking van de reis. De klanten zijn globetrotters en mensen met belangstelling voor oude culturen. Een belangrijk segment van de cliënteel bestaat uit in België wonende islamieten.

Raptours is een dochter van de nv Raptim, die vorig jaar een omzet boekte van 300 miljoen frank. Raptours, een gebrevetteerde naam, verzorgt de groepsreizen, Raptim de individuele reizen. De nv Raptim werd na de Tweede Wereldoorlog in Rome opgericht en verzorgde “vervoer van missionarissen”. Reizen naar de klassieke missiegebieden blijven een belangrijk segment van het reisbureau. De Belgische tak van Raptim is sinds één maart een 100 %-dochter van Carlson Wagonlit Travel.

CHANTAL VAN DE CRUYS Toerisme ressorteert onder cultuur. Met onze reizen schenden we dus niet het economisch embargo tegen Irak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content