Van geel-zwart naar paars-wit

Dat stakers luieriken zijn en dat de supporters maar een pintje meer moeten drinken als het slecht gaat? Neen, op dergelijke uitspraken zal de nieuwe Anderlecht-manager niet worden betrapt.

“Ben ik braaf? Misschien wel, maar ik weet wat ik wil en ik ga ervoor. Blijf ik op de achtergrond? Ja, maar dat betekent niet dat ik geen ambitie heb,” reageert Herman Van Holsbeeck (49), de manager van voetbalclub SK Lierse, ietwat geprikkeld op het beeld dat de media de jongste weken ophingen van de tweetalige Brusselaar die in het tussenseizoen Michel Verschueren opvolgt als manager van RSC Anderlecht.

Een cultuurschok wordt het wel in het kantoor van Verschueren. Staat mister Michel bekend om zijn ongezouten uitspraken en stachanovistisch werkgedrag, dan is meneer Herman een efficiënte diplomaat. “Ik wil mezelf blijven. De mediabelangstelling hoort erbij, maar ik wil niet 70 % van mijn tijd spenderen aan de media. Ik wil wel 70 % van de tijd bezig zijn met het uitstippelen van het beleid, maar niet zeven dagen op zeven. Familie en vrije tijd zorgen voor het nodige evenwicht.”

Verschueren en Van Holsbeeck hebben voor een stuk dezelfde achtergrond. Verschueren was eerst physical trainer in het voetbal en leerde het vak van voetbalmanager bij RWDM. Van Holsbeeck is voetbalspeler en -trainer geweest, voor ook hij bij RWDM debuteerde als manager. En Van Holsbeeck wil Verschueren niet in de schaduw spelen. “Ik wil eerst het huis leren kennen en me aanpassen aan de cultuur. Pas dan zal ik langzaam visie en ideeën doordrukken. Een manager is maar zo sterk als de directie dat wil. De media bespelen kan ik niet, maar ik ben wel sterk in het commerciële en in teambuilding. In de beslissingspiramide moeten alle neuzen in dezelfde richting staan. Dat is het moeilijkste in een voetbalclub. Maar ik geloof in het overlegmodel.”

Herman Van Holsbeeck combineerde de voetbalcarrière steeds met een job in de verkoop. Hij werkte zich op tot commercieel manager van Vermeersch Woningbouw, en toen Johan Vermeersch RWDM overnam, dropte hij er Van Holsbeeck als manager. In 2000 maakte hij de overstap naar Lierse, tot Anderlecht dit seizoen tot tweemaal toe belde. “Hap ik niet toe, dan beklaag ik me dat wellicht de rest van mijn leven,” zegt Herman Van Holsbeeck

Herman Van Holsbeeck (49).

Is: manager van SK Lierse.

Wordt: manager van RSC

Anderlecht.

Vrije tijd: familie, sport.

D.K.

“ik wil niet 70 % van mijn tijd aan de media spenderen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content