Van fles tot fles

© IS

Het Nederlandse mineraalwatermerk Bar-le-Duc komt naar de Belgische markt met een petfles gemaakt van 100 procent gerecycleerd plastic.

Bar-le-Duc

Het Nederlands merk van mineraalwater Bar-le-Duc (United Soft Drinks) lanceert zich op de Belgische markt met water in een 100 procent gerecycleerde petfles. Voor de fles werd dus geen nieuw plastic geproduceerd. Het merk claimt daarmee het eerste en het enige te zijn. Bar-le-Duc is in ons land verkrijgbaar bij Albert Heijn. Er zijn ook gesprekken aan de gang met Colruyt en Delhaize.

Grondstof

De basisgrondstof voor de flessen van Bar-le-Duc komt uit het Nederlandse statiegeldsysteem op petflessen. Anders dan in ons land, waar plastic flessen via de blauwe zak worden ingezameld, brengen de Nederlanders hun flessen terug naar de supermarkten. “Dat biedt een stroom van materiaal van hoge kwaliteit”, zegt Bram Pluijm, projectmanager duurzame samenwerking bij Bar-le-Duc. De flessen die Bar-le-Duc binnenkrijgt, worden verwerkt bij Morsinkhoff Plastics. Daar worden ze versnipperd en gespoeld. Dat materiaal gaat vervolgens naar de producenten van preforms, de basis voor petflessen, zoals Resilux in Wetteren en Alpla in Oudenaarde, twee van de grootste flessenfabrikanten in de Benelux. Water- en frisdrankenproducenten ‘blazen’ de kokertjes op tot het gewenste formaat.

Uitstoot

Welke impact heeft de recyclage van plastic flessen op het milieu? Volgens Bram Pluijm is de CO2-uitstoot bij de verwerking van gerecycleerde flessen een derde minder dan de uitstoot die vrijkomt bij de productie van nieuw plastic. “In beide werkwijzes wordt plastic gemaakt uit olie. Dat levert sowieso CO2 op”, zegt hij. Volgens Bruno van Gompel, technical and supply chain manager bij Coca-Cola voor West-Europa, is de CO2-uitstoot ook lager dan bij andere soorten verpakking omdat er minder energie nodig is voor het transport. Door met preforms te werken, kan in één keer een veel grotere hoeveelheid worden vervoerd dan van bijvoorbeeld glas.

Closed loop

Het voordeel van plastic is dat het te gebruiken is in een ‘ closed loop‘. “Als het wordt binnengebracht, kunnen we het hergebruiken voor een nieuwe fles”, zegt Van Gompel. Op dit moment zit in West-Europa in nieuwe flessen 26 procent hergebruikt plastic. In de Europese Unie moet dat in 2025 naar 50 procent gaan. Wereldwijd moet dat percentage in 2030 bereikt zijn. Bar-le-Duc wil daar niet op wachten.

Kleur

Spadel, de marktleider in ons land, gebruikt 100 procent recycleerbaar plastic en de flessen bevatten ook 25 procent gerecycleerd pet. De flessen wegen ook minder. Enkele jaren geleden waren er ook nog rode flessen voor Barisart, maar die werden niet gerecycleerd wegens onvoldoende aanbod. Bruiswater komt nu ook in een transparante fles die wordt gerecycleerd. In enkele landen heeft Coca-Cola de groene Sprite-flessen al vervangen door transparante flessen.

Kostprijs

Hoeveel kost gerecycleerd plastic? Veel hangt af van de olieprijs en van het aanbod van gerecycleerde grondstoffen. Gerecycleerd plastic is volgens Bram Pluijm iets duurder dan nieuw plastic. Maar bij stijgende olieprijzen wordt gerecycleerd plastic weer interessanter.

80 procent

van de flessen van Bar-le-Duc wordt gerecycleerd, zegt Bram Pluijm.

87,7 procent

van de petflessen wordt ingezameld in ons land, volgens Fost Plus. In 2012 was dat 76,9 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content