VAN COOPERS NAAR PWC

Voor sommigen is ‘mobiliteit’ de enige manier om een briljante carrière te maken. Pascal Minne bewijst dat het ook anders kan: hij bouwde zijn hele loopbaan op bij dezelfde firma, Coopers & Lybrand, waarvan hij sinds 1992 ook de leiding heeft. En hij gaat nog verder: na de recente fusie met Price Waterhouse is Minne sinds 1 juli voorzitter van PricewaterhouseCoopers Belgium ( PWC). Het bedrijf, waarvoor momenteel 1500 mensen werken, realiseert een omzet van om en bij 7 miljard frank.

De carrière van Pascal Minne is niet het resultaat van een zorgvuldig uitgestippelde loopbaanplannig, maar van een toevallige ontmoeting. Als rechtenstudent aan de ULB – vijf jaar na elkaar grote onderscheiding – kwam Minne in de ban van de cursus fiscaal recht die zijn “mentor” John Kirkpatrick doceerde. Aangezien hij geen zin had in een stage van drie jaar bij de balie, aanvaardde hij een baan als fiscaal adviseur bij Coopers & Lybrand. In die tijd – en dat herinneren weinig mensen zich – was men niet zo geïnteresseerd in fiscaliteit als nu. “Afgezien van enkele grote in fiscaal recht gespecialiseerde advocaten, zoals John Kirkpatrick of Jacques Malherbe, waren de meeste fiscale adviseurs accountants,” vertelt Pascal Minne. Pas toen in de jaren ’80 de fiscale wetgeving een snelle uitbreiding nam, begon de manier waarop de Big Six (de grote auditbureaus) te werk gingen echt aan te slaan. Sindsdien is er heel wat gebeurd. “De klanten zijn veel beter thuis in het onderwerp en willen niet dat we hen vertellen wat ze al weten. We moeten meer naar de klant toe werken en vaker anticiperen op zijn wensen,” verduidelijkt de voorzitter van PricewaterhouseCoopers. Klein voorbeeld: vroeger lieten fiscale adviseurs de openbare instellingen links liggen. Vandaag krijgen die hun volle aandacht. “Sommige mensen denken dat openbare instellingen geen belastingen betalen. Niets is minder waar. De openbare sector heeft meer dan ooit de raadgevingen van goede fiscale adviseurs nodig, voor onder meer het terugvorderen van BTW of voorheffingen.”

Volgens Pascal Minne, een melomaan met een verzameling van maar liefst 800 klassieke cd’s, is er een mentaliteitsverandering nodig om de toekomst van zijn branche te vrijwaren. Technische expertise volstaat niet langer. Een vennoot die verantwoordelijk is voor een departement zal ook ondernemingszin aan de dag moeten leggen. “Alleen een antwoord geven op de vragen van de klanten is niet voldoende. Pro-actief zijn is de boodschap,” vindt Pascal Minne. Het valt alleen nog af te wachten of de traditionele klanten daar gevoelig voor zullen zijn. Als geboren optimist zal Pascal Minne alles in het werk stellen om te bewijzen dat zijn credo geen ijdele taal is. Per slot van rekening heeft hij een leidende functie bij PWC Europa afgewezen omdat hij eerst de fusie van zijn groep op Belgisch niveau in goede banen wou leiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content