VAN BANANEN NAAR VERS VLEES

Francis Kint verlaat Greenyard Foods en wordt de nieuwe topman van de Nederlands-Duitse vleesmultinational Vion Food Group. “Kint vertrekt zeker niet met slaande deuren.”

Francis Kint is nog even de COO van Greenyard Foods, de spraakmakende fusiegroep van de diepvriesspecialist Greenyard Foods, de groente- en fruitgroep Univeg en de potaardeproducent Peatinvest. In september wordt hij de nieuwe topman van de Nederlands-Duitse vleesmultinational Vion Food Group. Bij Univeg speelde Kint de voorbije jaren de eerste viool, maar aan het hoofd van de fusiegroep staat Marleen Vaesen, de CEO van Greenyard Foods. Vertrekt hij omdat hij niet kan leven met een functie als nummer twee? “Ik zou het zo niet stellen”, nuanceert Kint. “Vion Food Group is een mooie uitdaging. Ik vertrek naar een groot en complex bedrijf dat duurzame productieoplossingen levert voor de groeiende wereldbevolking.”

Vion Food Group haalde vorig jaar een omzet van 5 miljard euro. De onderneming verwerkt jaarlijks 16 miljoen varkens, meer dan het Belgische totaal van 11 miljoen varkens. Daarnaast is de groep een belangrijke speler in de verwerking van rundsvlees. “De vleessector is nieuw voor mij”, zegt Kint. “Ik kan er nog niet veel over zeggen. Maar ik heb een zeer goede kennis van de Duitse markt en de Duitse taal, en de rode draad in mijn loopbaan is de integratie van overnames”. Duitsland leverde vorig jaar bijna de helft van de omzet bij Vion Food Group, die wordt gecontroleerd door de Nederlandse landbouwcoöperatie Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (met 16.000 leden).

Leerschool Chiquita

“Het is toch tekenend dat een oer-Nederlands-Duitse coöperatie kiest voor een Belg, weliswaar een internationale Belg”, zegt een voormalige bestuurder van Univeg. “Kint is commercieel en strategisch heel sterk. Hij kent de supermarktketens in Europa door en door. Hij is ook een echte allrounder. Hij is niet de man van de details, maar dat hoeft ook niet als CEO.” Marc Rosiers, bestuurder van Greenyard Foods, vult aan: “Kint kent zijn business heel goed. Hij is ook iemand die zijn team heel goed kan aansturen.”

Francis Kint werkte een groot deel van zijn carrière in het buitenland. Na zijn studie burgerlijk ingenieur begon hij bij Accenture in België. In 1995 ging hij internationaal, bij Chiquita. Eerst was hij controller voor Noord-Europa, vanaf 1996 directeur Benelux en Groot-Brittannië, later hoofd Noord- en Oost-Europa.

Bij de bananenmultinational leerde Kint de knepen van het vak. “Ik leerde het strakke voorraadbeheer van verse producten op een heel volatiele markt, van prijs en aanvoer. Bananen hebben slechts zes uur de juiste gele kleur die de supermarktketens willen. Bovendien schommelt de consumptie enorm, afhankelijk van het weer. Is het grijs weer, dan eten de consumenten meer bananen dan meloenen. Maar die meloenen worden wel van verder aangevoerd. Ik heb bij Chiquita ook mijn netwerk in de Europese supermarkt-ketens uitgebouwd.”

Van 2004 tot 2008 was Kint hoofd Europa van de Finse beursgenoteerde multinational Fiskars, de wereldwijde marktleider in tuinscharen. “Dat is een heel ander zakenmodel. De planning gebeurt op basis van de seizoenen, terwijl je in de sector van de verse groenten en fruit op dagelijkse basis werkt.”

Kroonprins van Deprez

Die volatiliteit ligt Francis Kint wellicht beter. In 2009 werd hij door headhunters weggeplukt bij Fiskars en naar Univeg geloodst. De specialist in verse groenten en fruit werd toen geleid door Hein Deprez, maar het bedrijf kreunde onder de snelle en onstuimige groei. Kint mocht eerst de Duitse overnames integreren — Duitsland is tot vandaag de grootste omzetmaker voor Univeg. De media noemden hem de ‘kroonprins’ van Hein Deprez’. In 2011 werd hij CEO van de versafdeling, en vanaf 2013 CEO van de groep.

En nu is Kint opnieuw weggeplukt door headhunters. “Dat proces was al enkele maanden aan de gang”, houdt hij het vaag. “Hij vertrekt zeker niet met slaande deuren”, zegt Marc Rosiers. Kint blijft niet-uitvoerend bestuurder bij Greenyard Foods.

WOLFGANG RIEPL, ILLUSTRATIE JENS CLAESSENS

“De rode draad in mijn loopbaan is de integratie van overnames”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content