VAN BAKSTENEN NAAR BIOTECHNOLOGIE

De familie Van Herk is sinds vorige week de grootste aandeelhouder van het Belgische biotechnologiebedrijf Ablynx. “Meneer Van Herk koopt graag aandelen die nog niet op de radar staan of die uit de gratie van beleggers zijn gevallen.”

Adrianus (Aat) van Herk is in België vooral bekend door zijn beleggingen in biotechnologie, maar de Nederlander is rijk geworden met vastgoed. Hij werd geboren in 1951 in Rotterdam en trad in 1972 als vastgoedbelegger in de voetsporen van zijn vader en grootvader. Volgens De Telegraaf maakte hij “van helemaal niets een miljardenonderneming in het vastgoed”. Het familiebedrijf bezit een vastgoedportefeuille van 1,5 miljard euro met woningen, winkels en kantoren.

Voor zijn beleggingen zoekt Van Herk het vaak dicht bij huis: vooral in Nederland of België. Zo heeft hij belangen in het Nederlandse bouwbedrijf Koninklijke BAM en in een rist biotechnologiebedrijven, waaronder Agendia, een Nederlands bedrijf dat diagnostische producten ontwikkelt, en drie Belgische beursgenoteerde bedrijven: Galapagos, Argen-X en Ablynx.

Van Herk was de grootste aandeelhouder van Devgen (19%), toen er een bod van Syngenta op de Gentse zaadverbeteraar kwam. “Ik heb meneer Van Herk verschillende keren ontmoet bij de exit van Devgen”, zegt Rudi Mariën. Hij was na Van Herk de grootste aandeelhouder en herinnert zich “een harde onderhandelaar” die het onderste uit de kan haalt. Maar “verder is hij een aangename man”, die ondanks zijn rijkdom “sober” en “buiten de schijnwerpers” leeft.

Risico’s spreiden

Van Herk deed twaalf jaar geleden zijn eerste investering in biotechnologie door een belang te nemen in Crucell. Die Nederlandse biofarmatrots specialiseerde zich in de ontwikkeling van vaccins en antistoffen tegen infectieziekten. Het was meteen een schot in de roos: het bedrijf werd in 2011 overgenomen door de farmareus Johnson & Johnson. Van Herk weigerde aanvankelijk zijn aandelen in te brengen in het bod, maar ging uiteindelijk toch overstag.

“Hij verdiept zich in de ondernemingen en wil dat ze zich zelfstandig kunnen ontplooien, tot de volle waarde naar boven komt. Hij heeft er moeite mee een bod te accepteren dat een onderneming naar zijn mening niet volledig op waarde schat”, zegt woordvoerder Kees Jongsma, na overleg met Adrianus van Herk. Van Herk is in principe een belegger voor de lange termijn. “Meneer Van Herk koopt graag aandelen die nog niet op de radar staan of die uit de gratie van beleggers zijn gevallen”, zegt een waarnemer.

Maar niet al zijn beleggingen in biotechnologie waren succesvol. Van Herk had vanaf de beursgang aandelen van Tigenix, maar verkocht die met verlies na de fusie met het Spaanse Cellerix. Hij kocht ook aandelen van Pharming, dat nog slechts een schijntje waard is (0,22 euro) van ten tijde van de beursgang in 1998 (94,5 euro).

Van Herk heeft volgens zijn entourage verschillende motieven om in biotechnologie te investeren: risicospreiding voor zijn beleggingen in de vastgoed- en de bouwsector, inspelen op maatschappelijke trends zoals de globalisering en de vergrijzing, en een zeer persoonlijke interesse voor de ontwikkelingen in de geneeskunde.

Freddy Heineken

De Belgische biotechnologiebedrijven waarin Van Herk belangen heeft, hebben vooral te maken met Dharminder Chahal, een ervaren analist die sinds september 2006 voor Van Herk werkt. “Van Herk vertrouwt voor zijn beleggingen in biotechnologie heel sterk op zijn rechterhand Chahal”, weet een kenner van de sector. “En verder zul je meneer Van Herk niet snel op een investorday van een bedrijf zien. De bedrijven gaan naar meneer Van Herk. Niet omgekeerd.”

Er zijn geen interviews te vinden, en foto’s zijn zeer zeldzaam. De man is niet mensenschuw, zoals een Nederlandse krant hem enkele jaren geleden omschreef. “Hij is zeker toegankelijk, alleen niet voor de pers. Hij heeft er gewoon niets bij te winnen. Het kan voor zulke rijke mensen zelfs gevaarlijk zijn om in de publiciteit te komen. Denk maar aan de ontvoering van Freddy Heineken in 1983”, zegt iemand die anoniem wil blijven. “U zou hem niet herkennen als u hem zag. U weet evenmin hoe de Belgische biermiljardair Alexandre Van Damme eruitziet. Ik wel”, grapt een andere bron.

Van Herk stond in 2015 op plaats 25 in de Quote 500, een lijst met de rijkste 500 Nederlanders, met een geschat vermogen van 715 miljoen euro. Van Herk richtte Van Herk Investments op om het vermogen van zijn familie te beheren.

ILSE DE WITTE, ILLUSTRATIE JENS CLAESSENS

“Meneer Van Herk zul je niet snel op een investorday van een bedrijf zien. De bedrijven gaan naar meneer Van Herk. Niet omgekeerd”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content