Valtech Group komt uit de schaduw

FRANK EN PETER VANDEPUTTE "In een groep van dertien bedrijven is er altijd wel ergens een uitdaging." © GF

De broers Frank en Peter Vandeputte timmerden jarenlang aan een conglomeraat van bedrijven in de machinebouw. Nu achten de West-Vlamingen de tijd rijp om hun Valtech Group uit de schaduw te halen.

West-Vlaanderen heeft een stevige machinebouwsector, met Picanol, Vandewiele en LVD als speerpunten. Met iets minder dan een kwart van de tewerkstelling in de metaalverwerkende sector (30.000 arbeidsplaatsen) is deze cluster heel belangrijk voor de provincie. De POM West-Vlaanderen zette vorig jaar zelfs een Fabriek van de Toekomst op, een competentiecenter dat de sector moet sturen naar nog meer innovatieve toepassingen.

In de schaduw van die reuzen sleutelen de broers Peter en Frank Vandeputte al jaren aan een conglomeraat van bedrijven in de machinebouw. Na jaren in de luwte, vinden ze het tijd om die holding – Valtech Group – meer onder de aandacht te brengen. De koepelvennootschap telt liefst dertien bedrijven: Ad Rem, Allhydro, Cretes, Haeck, Motus, Rentec, SedActa, Union, Valvan Baling Systemens, Valvan Containers, Vaskon, Soenen en Gualchierani.

Waarom komen ze nu pas uit de schaduw? “We hebben personeel nodig”, zegt Frank Vandeputte zonder omwegen. “Anderen noemen Valtech wel eens een paradijs voor ingenieurs. Zo ver wil ik niet gaan, maar de tientallen ingenieurs die bij ons werken, kunnen hun hart ophalen. In een groep van dertien bedrijven is er altijd wel ergens een nieuwe uitdaging. Elk van onze bedrijven willen we rendabel laten groeien, en dus hebben we goede mensen nodig.”

Kruisbestuiving

De broers Vandeputte hebben altijd gekozen voor nichebedrijven in de machinebouw. Valtech Group is een verzameling van gespecialiseerde bedrijven. “Voor onze generatie begon alles in 1968 met Valvan in Menen, het bedrijf dat door mijn grootvader werd opgericht en drogers bouwde voor de vlassector”, vertelt Frank Vandeputte. “Mijn broer Peter en ik zijn ingenieurs. In de loop der jaren hebben we zonder veel ruchtbaarheid een groep gevormd met dertien nichebedrijven in de machinebouw. We hebben alles met eigen middelen gedaan. De dertien bedrijven zijn goed voor 75 miljoen euro omzet en zo’n 300 medewerkers.”

De broers willen de synergie- en schaalvoordelen van Valtech Group uitspelen. “Elk bedrijf in de groep komt in contact met klanten die ook weleens iets anders nodig hebben”, zegt Frank Vandeputte. “Dat is de motor van onze business. We willen die kansen verzilveren, want in bij onze klanten zitten ook grote namen als Siemens. Dat biedt nog heel wat mogelijkheden om grotere projecten binnen te halen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content