Valerie Vanhoutte (39): ‘De impact van de Russische boycot is beperkt’

Een jaar geleden werd Valerie Vanhoutte, na een financiële carrière bij onder meer Picanol en Enfinity, de financieel directeur bij de beursgenoteerde groenteverwerker Greenyard Foods. Winstgevende groei staat centraal bij de West-Vlaamse.

Vreemd. We hebben een afspraak in het hoofdkantoor, maar hier werken amper acht mensen?

VALERIE VANHOUTTE. “Dat is een doelbewuste keuze. We hebben een heel klein hoofdkantoor, bijna iedereen is actief in de productie. Ik zit hier, en ook Marleen Vaesen. We werken heel nauw samen. We houden allebei van een opendeurbeleid. Als we een vraag hebben, springen we bij elkaar binnen. Marleen geeft mij bovendien voldoende vrijheid en verantwoordelijkheid in mijn functie. We staan open voor elkaars ideeën, we luisteren naar elkaar.”

Blijkbaar, want Marleen Vaesen hamert er geregeld op dat de winstgevendheid bij de diepvriesafdeling omhoog moet.

VANHOUTTE. “In onze divisie is zwaar geïnvesteerd in een verbetering van de operationele rapportering. Iedereen werkt op dezelfde platformen, heeft dezelfde data. Het principe ‘meten is weten’ is voor ons heel belangrijk. Op basis van die uitgediepte operationele rapportering kan ook de financiële rapportering verbreed worden. Met objectieve criteria en maatstaven kan je kijken waar er opportuniteiten zijn voor een winstverbetering.”

Maar hoe verhoogt dat de winst?

VANHOUTTE. “Als je meer kan meten op basis van objectieve criteria, zie je waar zaken kunnen verbeteren, en waar je acties kunt ondernemen. De winstverhoging komt uit efficiëntieverbetering. We kunnen nu ook, met de doorgedreven rapportering, onze dertien fabrieken met elkaar vergelijken. Wie scoort beter? Minder goed? Hoe kunnen we die efficiëntie verbeteren?

Hoe scoort de fabriek in Westrozebeke in de internationale vergelijking?

VANHOUTTE. “Op bepaalde gebieden scoort ze goed, maar er zijn altijd nog mogelijkheden tot verbetering. Er is nog ruimte voor efficiëntieverbetering, al zijn er duidelijk al dingen verbeterd.”

Een van uw belangrijkste wapenfeiten het voorbije jaar was een werkkapitaalfinanciering van 158,5 miljoen euro?

VANHOUTTE. “Dat was een mooie uitdaging. Ik werd benoemd als CFO begin november, en het akkoord werd getekend in december 2013. Net tijdens mijn benoeming deden we de onderhandelingen met het bankensyndicaat. Die werkkapitaalfinanciering is voor ons bedrijf heel belangrijk, door ons seizoensgebonden karakter. Het is van groot belang dat zowel het bedrijf als de banken zich comfortabel voelen. Tegelijk moet je de nodige flexibiliteit bewaren in functie van de strategie en de groei van de onderneming.”

Waren het moeilijke of gemakkelijke onderhandelingen?

VANHOUTTE. “Het was een normaal onderhandelingsproces. Beide partijen stonden achter hun doelstellingen, en we bereikten een compromis.”

Hoe groot is de impact van de Russische boycot?

VANHOUTTE. “Die is beperkt. De omzet in Rusland is 2,4 procent van de geconsolideerde omzet. Voor het indirecte effect, door eventuele lagere prijzen, is het nog te vroeg. Er is nog veel onduidelijk en onzeker. Onze groentetelers zijn niet onmiddellijk getroffen.”

W.R.

‘Er is nog veel ruimte voor meer efficiëntie’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content