Vakbonden en werkgevers kibbelen over soepeler uitzendarbeid

In de Nationale Arbeidsraad (NAR) zijn de onderhandelingen over uitzendarbeid opnieuw opgestart. Zeven maanden geleden waren die afgebroken omdat Federgon, de federatie van uitzendbedrijven, en de vakbonden niet tot een akkoord konden komen over de regels voor uitzendarbeid.

Of de gesprekken nu snel tot nieuwe regels zullen leiden is zeer de vraag. Vakbonden en werkgevers staan immers lijnrecht tegenover elkaar. Federgon wil dat er eindelijk eens werk wordt gemaakt van het vierde motief voor uitzendarbeid (instroom op de arbeidsmarkt of aanwerving). Dat zien de vakbonden echter niet zitten. Momenteel is uitzendarbeid enkel toegelaten voor tijdelijke vervanging, bij vermeerdering van het werk en bij de uitvoering van uitzonderlijk werk.

Daarnaast wil Federgon praten over de opbouw van nieuwe rechten voor uitzendkrachten. Zo is er sprake van een beperkte opzegtermijn voor wie drie maanden als uitzendkracht heeft gewerkt. Wie langer werkt, bouwt dus meer rechten op en de uitzendbedrijven willen dat dit na verloop van tijd kan leiden tot uitzendcontracten van onbepaalde duur. De combinatie van flexibiliteit en de opbouw van rechten is een oude eis van de uitzendbedrijven. Dit systeem moet de groei van de uitzendarbeid in België een nieuwe impuls geven.

Een toenemende flexibiliteit stuit op vakbondsverzet. De vorige onderhandelingen liepen onder andere vast omdat de bonden de afschaffing wilden van de opeenvolgende dagcontracten. Federgon brak toen de gesprekken af. Het enthousiasme voor nieuwe onderhandelingen is bij de vakbonden zeer klein. Zo stelt ABVV Interim: “In juli vorig jaar heeft de Federgon de onderhandelingen in de NAR over de uitzendarbeid eenzijdig stopgezet. Als reden werd ingeroepen dat de uitzendkantoren door de crisis onmogelijk verder konden onderhandelen. Zeven maanden later, nu de crisis op de arbeids- markt nog veel zwaarder toeslaat, hervat Federgon die onderhandelingen. Er wordt weer onderhandeld, maar wel met heel andere uitgangspunten. Zelfs voor het VBO was dat een verrassing.”

Over de Federgon-voorstellen in verband met de opbouw van rechten door uitzendkrachten is het ABVV niet onder de indruk: “Wie minder dan 65 dagen bij dezelfde gebruiker werkt, krijgt geen rechten. Niets. Wie langer dan 65 dagen aan de slag is, komt in aanmerking voor een kleine vooropzeg of vergoeding. Federgon verdedigt enkel de belangen van de uitzendkantoren en hun cliënten.”

A.M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content