Vaccin J&J wellicht in januari klaar

PAUL STOFFELS "We zullen een miljard vaccins kunnen leveren in de loop van volgend jaar."

Ook het Amerikaanse Johnson & Johnson (J&J), het moederhuis van Janssen Pharmaceutica, nadert de lancering van een vaccin tegen covid-19. Dat stelt Paul Stoffels, chief scientific officer bij J&J.

” Hopelijk is de studie (een fase III-studie, de laatste fase waarbij het vaccin wordt getest op tienduizenden mensen, nvdr) eind dit jaar afgewerkt. We denken dat we het vaccin in januari klaar hebben”, zei Paul Stoffels, de chief scientific officer van Johnson & Johnson (J&J), vorige week tijdens het onlinejaarevent van essenscia Vlaanderen, de Vlaamse koepel van chemie en lifesciences. “We zullen 1 miljard vaccins kunnen leveren in de loop van volgend jaar”, aldus Stoffels.

De ontwikkeling van het vaccin van J&J belangt ons aan, omdat het een van de vaccins is waarvoor ons land zich via de Europese Commissie heeft ingeschreven. De andere zijn dat van AstraZeneca en Oxford University, dat voor ruim 70 procent effectief blijkt te zijn, en het vaccin van Pfizer en BioNTech, met een effectiviteit van 95 procent.

In het koppeloton

Met die timing zit J&J in het koppeloton van de coronavaccinontwikkelaars. Ook Moderna meldde vorige week dat zijn kandidaat-vaccin uitstekend presteert in de fase III-studie. Dat enkele spelers de finish naderen, is nodig, geeft Stoffels aan. “Ik denk dat we tussen 3 en 5 miljard dosissen van het vaccin nodig zullen hebben. We hebben elk vaccin nodig hebben om snel van de ziekte af te zijn.”

In een interview in Trends in de lente toonde Stoffels zich al optimistisch over de ontwikkeling van vaccins tegen covid-19. “Ik ben er zeker van dat het lukt”, klonk het toen. “We moeten verschillende treinen op de rails zetten. En hopelijk zijn dat tgv’s, die heel snel arriveren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content