UW LEVEN

Opgevoerd als toneelstuk

Gefabriceerd met laser

Märchenmanufaktur, Juliane Nitzsche, Berlijn, Duitsland; tel. +49 30 75 44 57 91, e-mail: info@ maerchenmanufaktur.de, website: www.maerchenmanufaktur.de Bron: Die Geschäftsidee.

Idee: uw leven opgevoerd als toneelstuk.TANDPROTHESE

Bego Medical AG, Bremen, Duitsland; website: www.bego-medical.de Bron: De Ingenieur.Idee: tandprotheses sneller en beter produceren met laser.

De Duitse Juliane Nitzsche creëert verhalen op basis van persoonlijke belevenissen of wensen van haar klanten. Ze kunnen kiezen tussen drie verhaaltypes: een ballade, een verhaal of een pantomime. Naargelang van het verhaaltype worden één, twee personen of een heel gezelschap opgevoerd. Dit idee is zeer geschikt voor huwelijken, verjaardagen en jubilea. Voor 180 euro krijgt de opdrachtgever een individueel verhaal van ongeveer twintig minuten.

Minimaal vier weken voor de opvoering leveren de klanten aan Nitzsche gedetailleerde informatie over de betrokken persoon, zodat zij een concept kan uitwerken. Dat wordt door de opdrachtgever goedgekeurd en bijgewerkt, waarna het verhaal wordt samengesteld. De prijs omvat eveneens een gedrukte tekst van het verhaal (bijkomende exemplaren kosten 20 euro per stuk), uitgegeven als een nostalgisch verhalenboek.

Nitzsche kwam op dit idee na een zelfgeschreven huwelijksverhaal over haar schoonzus. Het succes was enorm, zodat nog meer verhalen volgden. Daarop richtte zij haar zaak op.

Samen met het bedrijf Bego Medical AG heeft het Duitse Fraunhofer-instituut een volledig automatisch proces ontwikkeld om tandprotheses te vervaardigen. Vandaag worden bruggen, kronen of inlegsels uit goud, titaan of legeringen gemaakt via een ingewikkelde en tijdrovende handmatige productie. Tandtechnici vormen, modelleren, gieten, bewerken en polieren tandprotheses. Dat kan tot twee weken duren.

In de toekomst zal het Cad/Cam-systeem Bego Medifacturing met behulp van computers en technische apparatuur, waaronder lasers, veel handwerk vervangen. Op basis van een driedimensionaal computerbeeld wordt een tandprothese opgebouwd door metaallaagjes op elkaar te stapelen en te verhitten tot er een geheel ontstaat.

Met dit productieproces is het mogelijk tandprotheseonderdelen in massaproductie te maken in eender welke geometrische vorm. De kwaliteit zal verbeteren en ook kunnen de metalen frames in drie dagen worden afgewerkt. Het enige handwerk dat overblijft voor het tandlaboratorium, is het aanbrengen van een keramische laag op het frame.

Guido Swillen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content