Uw jaarkalender

Marc Buelens
Marc Buelens Professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

De auteur is hoofddocent aan de Universiteit Gent en partner van de Vlerick Leuven Gent Management School.

Reacties: marc.buelens@trends.be

De grote Peter Drucker, de managementgoeroe aller goeroes, wordt dit jaar 96. Hij heeft net een nieuw boek uit, The Daily Drucker, met voor elke dag een nieuw aandachtspunt. Wij kunnen hier uiteraard geen 365 aandachtspunten belichten en beperken ons noodgedwongen tot The Monthly Buelens.

Januari

U merkt dat u nu al uw nieuwjaarbeloftes niet aan het houden bent. Dat is goed nieuws, want dat bewijst hoe menselijk u bent. Dat is slecht nieuws, want als u nu al niet veel realiseert van uw goede voornemens, voorspelt dat niet veel goeds voor het nog jonge jaar. Januari is een ideale bezinningsmaand. De dagen zijn nog kort, de avonden lang. Vraag van de maand: waarom beloof ik toch zo veel?

Februari

De carnavalmaand. U neemt deel aan een brainstormsessie onder leiding van een Britse consultant: carnival creativity. U onthoudt vooral dat ook managers geregeld eens uit de bol moeten gaan, grenzen moeten verleggen, uit de box moeten denken. Budgetreview is nog veraf…

Maart

Een nieuwe lente, een nieuw geluid. In maart zult u speciale aandacht besteden aan de vernieuwing van uw belangrijkste werkinstrument: uzelf. U schrijft zich in voor een cursus management aan een prestigieuze (liefst Vlaamse) managementschool. U krijgt er misschien het boek The Daily Drucker.

April

Dit is de gevaarlijkste maand van het jaar. De leiding van uw bedrijf is weer eens van mening veranderd. Na de zoveelste strategische heroriëntatie dreigt u er de moed bij te verliezen. Hoeveel grillen kunnen die dames en heren aan de top wel hebben? U vindt echter troost in de wijze woorden van de Dalai Lama: ofwel is het probleem oplosbaar (en dan hoeft u zich geen zorgen te maken), ofwel is het probleem onoplosbaar (en dan hoeft u zich ook geen zorgen te maken).

Mei

De budgetcijfers vallen tegen. Iemand heeft de inkomsten wat (veel) overschat en de uitgaven wat (veel) onderschat. Precies door dat misplaatste optimisme, volgde niemand de zaken echt op. Hoog tijd dus voor besparingen. U neemt het voortouw in de actie centgek en eurowijs: u gaat vooral besparen in euro’s en niemand nodeloos irriteren door te besparen op de eurocentjes. Toch mompelen de West-Vlamingen in uw bedrijf in koor: “Een frank is een frank.”

Juni

U bent dringend aan vakantie toe. U vertoont vreemde symptomen zoals slapeloosheid, hartkloppingen en woede-uitbarstingen. U raadpleegt een cardioloog, die u geruststelt: alleen maar stress. Uw partner zegt: “Dat is zoals tegen een bedrijfsleider zeggen: trek het je niet aan, het is alleen maar geld.” U krijgt van uw partner een boek cadeau: Stress, de stille doder. Ze laat dit afgeven door uw kinderen.

Juli

U geniet van drie weken welverdiende vakantie aan onze Belgische kust. Dagelijks raadpleegt u stiekem uw mails. Uw partner betrapt u op een telefoontje naar het werk. U laat een fax toekomen op het immobiliënkantoor waar u het appartement hebt gehuurd. U bent ontgoocheld dat Jan Ullrich weer de Ronde van Frankrijk niet wint.

Augustus

Uw lievelingsmaand. De directie is met vakantie, de dagen zijn nog lang en de collega’s hebben veel tijd. U ontdekt dat het budget wel van heel irrealistische principes vertrok. Veel erger nog is dat de beurs dat nu ook lijkt door te hebben. Het aandeel van uw bedrijf brokkelt in een nooit gezien tempo af. Uw aandelenopties dreigen heel diep onder water te geraken. De term tsoenami-management wordt plots zeer populair. Dat komt neer op redden wat er te redden valt.

September

De tweede gevaarlijkste maand van het jaar. Plots krijgt u vreemde instructies. Ook de directie lijkt het begrip tsoenami-management te hebben gevat. U leest een boekje over ethiek en management, u raadpleegt discreet uw vriend-advocaat. Kunt u hiervoor in de gevangenis geraken? U zult zeker de klokkenluider niet zijn, want het lijkt niet echt onwettelijk én u moet uw huis nog afbetalen.

Oktober

De capriolen van de dollar, het geweld in China, het barsten van de wereldwijde zeepbel van huisprijzen, de aanslag op het grootste olieveld in Saudi-Arabië en het ontmantelen van een vuile bom in New York zorgen samen voor de meest turbulente economische maand uit de recente geschiedenis. Een hoogleraar uit Harvard schrijft een boek, Detsoenami-economie: het economische systeem wordt overspoeld door niet te stoppen, wereldwijd onderling verbonden vloedgolven.

November

Dankzij het koelbloedig en beheerst ingrijpen van president George W. Bush, die zich ontpopt als een echte wereldleider, is de rust op de markten weergekeerd. U kunt zich nu concentreren op de eindejaarsresultaten en uw evaluatiegesprek. Belangrijk is dat u hebt kunnen aantonen dat u koelbloedig bent geweest – de nieuwste rage in managementcompetenties.

December

Dit was geen annus horribilis. U leeft nog. U bent nog niet gescheiden, maar uw partner heeft al wel het boek gelezen Niet elke echtscheiding is een vechtscheiding. U hebt zelfs een bonus gekregen, wat minder dan vorig jaar, maar toch voldoende voor een plasmatelevisie. Die zijn ondertussen wel spotgoedkoop geworden.

Marc Buelens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content