Uw favoriete websites verzameld

Interessante websites plaatst u in de favorieten van uw browser. Zo vindt u ze later gemakkelijk terug. Maar u kunt ook een overzichtje van uw meest bezochte pagina’s opvragen.

Het world wide web is door de jaren heen uitgegroeid tot een verzameling van miljoenen websites. En toch grijpt u steeds terug naar een hand-vol vertrouwde webadressen. Die bewaart u in de favorieten van uw browser, waar u ze mooi kunt rangschikken in overzichtelijke mappen. Of u sleept ze naar de Koppelingen-werkbalk in uw browser, zodat u ze later met één klik kunt oproepen.

Een andere browser?

Er bestaan echter alternatieve methoden om uw favoriete websites weer te geven. Een goed jaar geleden lanceerde zoekgigant Google zijn internetbrowser Google Chrome (www.google.com/ chrome). De nadruk lag van bij het begin op snelheid. En dat is vandaag niet anders. De recentste versie 3.0 is tot tien keer sneller dan Internet Explorer 8 en zelfs tot 60 keer sneller dan Internet Explorer 7. In versie 4.0 – voorlopig nog in testfase – zou de snelheid naar verluidt nóg hoger liggen. Maar Google Chrome heeft daarnaast nog een leuk extraatje in huis: als u een nieuw blanco tabblad opent, dan worden hierin de negen websites weergegeven die u het meest heeft bezocht. Dat gebeurt via kleine, maar goed herkenbare thumbnails waarop u kunt doorklikken. Daarnaast treft u ook een lijstje aan met de recentste bookmarks.

Dit idee heeft Google duidelijk overgenomen van Opera (www.opera.com): een internetbrowser die al jaren probeert om aan populariteit te winnen bij internetters. Ook hier krijgt u een ‘speed dial’ te zien met negen veelbezochte websites wanneer u een nieuwe tab opent. En de nieuwste versie 4 van Apples browser Safari (www.apple.com/safari) verzamelt zelfs uw 24 ‘top sites’ op één pagina. Dit overzicht kunt u overigens naar uw eigen wensen aanpassen.

Via Google Toolbar

Zo’n verzameling van veelbezochte pagina’s is naar onze mening vaak handig. Maar bent u bereid om hiervoor zomaar uw vertrouwde browser – zoals Internet Explorer of Firefox – in te ruilen? Wij vonden het alvast een uitgelezen opportuniteit om de snelle Google Chrome een keertje uit te testen. Als u dit zelf niet meteen ziet zitten, dan kunt u nog altijd de nieuwste Google Toolbar (toolbar.google.com) voor Internet Explorer en Firefox installeren. Want ook hiermee krijgt u – als u een nieuw blanco tabblad opent – de miniatuurafbeeldingen te zien van negen van webpagina’s die u vaak bezoekt. Daarnaast vindt u er ook gebookmarkte pagina’s uit uw browsergeschiedenis.

Als u de Google Toolbar installeert in Internet Explorer, dan worden uw meest bezochte pagina’s echter niet meteen getoond. Dat gebeurt pas na een paar nieuwe surfsessies. U moet met andere woorden van nul beginnen. In Firefox is dat niet zo, daar worden uw favoriete webadressen onmiddellijk weergegeven. Dat gebeurt op basis van de geschiedenis die opgeslagen is in de browser. En nog even dit: als u sommige thumbnails niet relevant vindt, dan kunt u die verwijderen via de optie ‘miniaturen bewerken’ onderaan.

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content