Uraniumtrafiek: gouverneur van Katanga wijst naar Kinshasa

eXtra informatie op www.trends.be

Het rapport van de gouverneur van Katanga aan de Congolese minister van Binnenlandse Zaken.

De gouverneur van Katanga vraagt een onderzoekscommissie naar het uranium uit Katanga dat in oktober in Tanzania onderschept werd (zie Trends van 17 augustus 2006, blz. 40). Hij schuift in een brief van 12 augustus 2005 aan de Congolese minister van Binnenlandse Zaken alle verantwoordelijkheid voor trafieken van uraniumhoudende ertsen af op de beleidsmakers in de hoofdstad Kinshasa.

Gouverneur Kisula Ngoy (lid van de PPRD, de partij van president Joseph Kabila) stelt dat Kinshasa er alles aan doet om de plaatselijke overheden tegen te werken (” torpiller nos efforts“) zodra ze optreden tegen smokkelaars van radioactief materiaal.

Hij noemt een reeks voorvallen:

1. De minister van Binnenlandse Zaken antwoordde nooit op vragen van de Katangese gouverneur over ladingen radioactief materiaal die in beslag werden genomen en moesten worden teruggebracht naar de uraniummijn van Shinkolobwe (” nous ne savons pas aujourd’hui ce qu’ils sont devenus“).

2. De gouverneur verwijst naar zijn circulaire van 10 oktober 2005 waarin hij vaststelt dat een verbod op export van niet-verwerkte mijnproducten niet wordt nageleefd door mijnuitbaters.

3. Leden van het Veiligheidscomité dekten wandaden toe (” couvraientles méfaits“). De gouverneur noemt militaire magistraten die wapens leveren om ertsendiefstallen te plegen (” fourniseurs d’armes dont ils se servaient pour perpétrer leurs forfaits“). Daartegen werd nooit opgetreden (” un silence total a été réservé à cette lettre” ).

4. Hij klaagt dat douaneposten onder directe controle staan van Kinshasa (” toute action entreprise est sabordée, même à partir de Kinshasa“).

5. Een dossier tegen een Libanese smokkelaar wordt vanuit Kinshasa toegdekt (” le dossier Momo a été géré et apparemment clos à partir de Kinshasa“).

6. De mijnpolitie in Katanga functioneert geheel op zichzelf onder directe controle van Kinshasa en is betrokken bij de mijn- maffia (” n’est pas innocente dans la maffia minière dénoncée“).

In een rapport van januari 2006 aan minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (VLD) meldde de Belgische Staatsveiligheid dat er “geen enkele indicatie was van uraniumhoudende ertsensmokkel vanuit Katanga.”

E.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content