UITEENLOPENDE MENINGEN

Peter Reilly van Jefferies plakt een underperform-label op het Philips-aandeel. Zijn prijsdoel voor het aandeel is 18 euro. Hij had liever een simpele opsplitsing van Philips gezien in drie aparte bedrijven: verlichting, gezondheidszorg en consumentenproducten. De focus op gezondheidszorg vindt hij riskant. Eerdere overnames van Philips leverden gemengde resultaten op. Zo moest Philips 450 miljoen euro afschrijven op zijn overname van Respironics. Dat was in 2008 met 3,4 miljard euro de duurste overname van Philips.

Philips wil naar een gecorrigeerde ebita-marge (winst voor financieel resultaat, belastingen en afschrijvingen op immateriële vaste activa) van 13-14 procent, maar in vijf jaar herstructurering is het bedrijf in zijn huidige vorm nooit boven 11 procent geraakt, berekende Reilly. De verbetering moet bovendien komen van de divisie Diagnose en Behandeling (diagnostische beeldvorming, beeldgeleide therapie, ultrasound). Daar bedroeg de marge in 2015 amper 7,9 procent, voor eenmalige kosten.

Ian Douglas-Pennant van UBS is optimistischer. Hij ziet het aandeel Philips 30 euro halen, een upgrade van zijn prijsdoel van 22,5 euro voordien. Maar zelfs Douglas-Pennent verwacht dat de omzet van de divisie Diagnose en Behandeling zal dalen. Hij haalt als redenen de consolidatie van ziekenhuisgroepen aan, waarmee Philips langdurige outsourcingcontracten sluit, en de federale ziekteverzekering voor 65-plussers in de Verenigde Staten. Die betaalt meer en meer terug op basis van ziektebeeld, in plaats van prestaties.

“Radiologie kan een kostenpost worden in plaats van een bron van opbrengsten, zoals nu”, waarschuwt Ian Douglas-Pennant. Hij wijst erop dat de VS nu al ruwweg drie keer meer CT- en MRI-scanners per hoofd hebben dan de OESO-landen, terwijl de exorbitante kostprijs van hun gezondheidszorg geen overeenkomstig hogere levensduurverwachting meebrengt. Ook in China verkleinen hervormingen in de minder prestigieuze hospitalen de kans dat Philips kan groeien in die belangrijke markt.

Toch gelooft Douglas-Pennant dat de divisie Diagnose en Behandeling haar winstmarges zal optrekken. Het spectaculaire debacle in een scannerfabriek in Ohio heeft beleggers te wantrouwig gemaakt, vindt hij. Philips sloot de fabriek begin 2014 na een waarschuwing van de Food and Drug Administration en het duurde meer dan twee jaar eer ze weer normaal kon werken. Douglas-Pennant verwacht dat Philips dit jaar wel degelijk zijn vooropgestelde 11 procent ebita-marge kan halen en erg ondergewaardeerd is tegenover andere medischetechnologiebedrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content