Uit de schemerzone

De Octavia is het geslaagde boegbeeld van het “nieuwe” Skoda, dat sinds 1991 deel uitmaakt van het VW-concern.

Mede dankzij de smaakvolle vormgeving van de Vlaamse Octavia-designer Dirk Van Braekel, heeft Skoda zijn oubollige imago voorgoed afgeschud. Het keerpunt in de geschiedenis van het Tsjechische merk was de vreedzame annexatie door Volkswagen in april 1991. Bij de lancering van de nieuwe Felicia in maart 1995 werd al duidelijk dat er een omwenteling had plaatsgevonden ; met de nieuwe Octavia, die over een paar weken in België verschijnt, treedt Skoda definitief uit de schemerzone.

Het ogenblik is goed gekozen om deze gamma op de markt te brengen : prijsbewuste kopers vinden hier een serie budgetvriendelijke kwaliteitsauto’s. Dankzij het verfijnde design, het robuuste gegalvaniseerde koetswerk, de complete uitrusting en de kwaliteiten van de Volkswagen-motoren vormt de Octavia een interessant aanbod voor een scherpe prijs.

De vierdeurs berline met ruime koffer (waarin een “normaal” reservewiel) is verkrijgbaar in drie uitrustingsvarianten : LX, GLX en SLX. Met het topmodel, de 1.9 TDI SLX, brengt Skoda een royaal uitgeruste klassewagen. Voor een zeer redelijke prijs krijgt men een eigentijdse en veilige “gecamoufleerde VW” met twee airbags, ABS, stuurbekrachtiging, open dak met elektrische bediening, airconditioning, verwarmde en elektrisch regelbare buitenspiegels, twee mistlampen vooraan, boordcomputer, elektrisch bediende zijruiten, in de hoogte verstelbare voorstoelen met regelbare lendensteun, radio-vooruitrusting met acht luidsprekers, fluwelen binnenbekleding en sierlijke aluminium velgen. Het ruime en luchtige interieur biedt plaats aan vijf personen, al hebben de passagiers achteraan wel iets minder beenruimte.

Bij de lancering van de berline (de break volgt later) zijn drie motoren beschikbaar : de pittige 1.8 (125 pk), de soepele 1.6 (75 pk) en de zuinige diesel 1.9 TDI. Wij maakten een testrit met de 1.8 benzine en de TDI-uitvoering. Beide berlines hebben een veilig en nauwkeurig rijgedrag. De ophanging is degelijk en comfortabel, maar soms wat nukkig bij hoge snelheid op een slecht wegdek. Er is ook opvallend veel zorg besteed aan de geluidsisolatie ; de stilte in het interieur is dan ook een heel stuk beter dan men zou verwachten in een auto van deze prijsklasse.

PATRICK OP DE BEECK

Skoda Octavia Degelijke kwaliteit en verrassend veel comfort voor een zeer redelijke prijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content