Ubizen-adviseur nog steeds anoniem

De overname door Betrusted is een goede zaak voor Ubizen. Onduidelijk blijft hoe het eerste, lage bod van Ubidco totstandkwam.

Welk een verschil een half jaar kan maken. Op 20 november 2003 gingen de referentieaandeelhouders van Ubizen nog akkoord met een prijs van 0,95 euro. En op 24 mei jongstleden kocht Betrusted zijn rivaal Ubidco uit voor 2,1 euro – een volle 121 % meer. Veel kleine beleggers, die weigerden hun aandelen zelfs tegen 1,32 euro te verkopen (het vorige bod van Betrusted), wrijven zich nu in de handen. “De industrie hanteert redelijk hoge ratio’s. Men weet wat een veilig en beschermd internet voor de bedrijfswereld waard is,” zegt Tom Noonan, chief executive officer van concurrent Internet Security Systems, aan Trends.

Het een en ander verscherpt nog de vraag naar het onderhandelingsproces dat leidde tot het geaccepteerde bod van 0,95 euro van Kennet, Apax en KBC Investco (“Ubidco”). Bank Degroof gaf in de prospectus van Ubidco toen een positief advies, waarin werd gesteld dat “Ubizen werd geadviseerd door professionele financiële adviseurs”.

Die zijn echter nog steeds niet boven water gekomen. Jean-Paul Coenen, bij de verkoop aan Ubidco-Betrusted nochtans voorzitter van de raad van bestuur, ontkende vorige week nog aan Trends dat referentieaandeelhouder Concentra zich in deze verkoop heeft laten begeleiden door andere dan juridische adviseurs ( Linklaters De Bandt). In zijn advies om het lage bod van Ubidco te accepteren, verwijst de raad van bestuur trouwens niet eens zelf naar financiële adviseurs. Fortis, dat Ubidco begeleidde, meldt beleefd dat het “nooit mededelingen doet over individuele dossiers”. Credit Suisse First Boston, ook als adviseur getipt, belt vriendelijk terug met een “no comment”. Vice-president investorrelationsInaSuffeleers van Ubizen herhaalt dat ze ons geen contactpersoon zal bezorgen van “een partij die de referentieaandeelhouders van Ubizen geadviseerd zou hebben”. Enzoverder, enzovoort. De vraag rijst of Bank Degroof niet gewoon F.Z. bedoelt, een jeugdvriend die Stijn Bijnens ook in andere deals bijstond, maar die we niet wisten te bereiken.

Bij de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen legt adjunct-directeur ThierryLhoest de verantwoordelijkheid voor de ‘fairness opinion’ bij de instelling die ze afgeeft. “Het is een kwestie van vertrouwen in de reputatie van Bank Degroof,” zegt Lhoest. Bank Degroof weigerde eerder al de naam te noemen.

Bruno Leijnse

Bruno Leijnse

CBFA: “De ‘fairness opinion’ is de verantwoordelijkheid van Bank Degroof.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content