Twintig jaar flexibel

Rothschild Gestion is een van de pioniers in flexibele beleggingsfondsen.

Heel wat fondsenhuizen hebben het belang van flexibel beheer ingezien. Rothschild Gestion behoort tot de pioniers. Naast R Club biedt de Parijse beheerder R Valor aan, een product dat twintig jaar geleden werd opgestart en dat over een indrukwekkend trackrecord beschikt. Het haalde het afgelopen decennium een gemiddeld jaarlijks rendement van meer dan 11,1 procent. Morningstar bekroonde het fonds met vijf sterren. Het wordt beheerd door het duo Yoann Ignatiew en Xavier de Laforcade.

Geconcentreerde portefeuille

R Valor biedt een maximale flexibiliteit, zonder dat het gebonden is aan een referentie-index. Het gewicht van de activa — aandelen, obligaties en monetaire producten — kan fluctueren tussen 0 en 100 procent, afhankelijk van de marktomstandigheden. De enige beperking is dat maximaal 10 procent mag worden belegd in andere fondsen. De beheerders gaan uit van een analyse van de macro-economische conjunctuur. Op basis daarvan bepalen ze hoe ze de portefeuille spreiden over activaklassen, geografische regio’s en sectoren.

R Valor belegt in maximaal 25 à 30 lijnen, waardoor de portefeuille zeer geconcentreerd is. Sinds 2009 belegden Ignatiew en De Laforcade vooral in aandelen. De liquiditeitspositie kon oplopen tot 20 à 25 procent in meer volatiele periodes. Obligaties zijn uit de portefeuille geweerd. “De risicopremies in die activaklasse zijn te klein, opdat het sop de kool waard zou zijn.”

Geografisch zetten de beheerders vooral in op Amerikaanse aandelen, die twee derde van het aandelensegment vertegenwoordigen. De rest is evenredig belegd in Aziatische en Europese aandelen. “De Verenigde Staten hebben veel sneller herstructureringen doorgevoerd dan de Europese en de opkomende landen”, vindt Ignatiew.

De voorkeur van de beheerders gaat uit naar aantrekkelijk gewaardeerde industriële ondernemingen (Honeywell, United Technologies), internetgroepen (Facebook, Baidu), olieservicebedrijven (Schlumberger), de luxesector (Richemont) en de biotechnologie (Gilead Sciences).

Amerikaanse spoorwegen

Het spoorwegtransport in Noord-Amerika is een van de interessantste activiteiten, vinden de beheerders. Zo behoren Canadian National Railway (CNR) en Union Pacific tot de tien belangrijkste posities van de portefeuille. “Met die waarden kun je relatief goedkoop inspelen op het economische herstel en de stijging van de privéconsumptie in de Verenigde Staten”, aldus Ignatiew.

R Valor

Isin-code: FR0011253624

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content