TWEEDE LIEFDE, ECHTE LIEFDE

Eén nacht bedenktijd kreeg Gert de Caluwé (36 j.) om in te gaan op het aanbod om algemeen directeur te worden van Sunair, de Belgische dochter van het Britse Airtours. Wat doe je in zo’n nacht? “Nauwelijks slapen en de volgende ochtend met een niet te frisse kop ja zeggen,” lacht de Caluwé.

Het etiket van crisismanager wijst hij kordaat af, ook al rekent Sunair dit jaar op een verlies van 350 miljoen frank. “Ik geloof rotsvast in de sterkte van ons groter geheel, Airtours,” reageert de Caluwé in het kantoor dat tot voor kort door Jan Van Coppernolle werd bezet. “Ik besef best dat we in België als underdog worden beschouwd tegenover de Grote Duitsers. Binnen Airtours is evenwel grondig bestudeerd hoe Sunair profijt kan halen uit interne kruisbestuiving. Vergeet niet dat Airtours tot de wereldtop behoort. Dat biedt enorme mogelijkheden. Alleen vergt het wat tijd om ze te implementeren. Binnen een jaar zullen de kaarten anders liggen.”

Dat Gert de Caluwé naar het hoogste Sunair-schavotje doorschuift, weliswaar nog steeds onder supervisie van de Noor Per Braathen, is een verrassing. De aan Gent verknochte Antwerpenaar stapte pas op 1 augustus over van concurrent NUR naar West European Leisure Group, een subdivisie van Airtours. De voorbije twee maanden was hij er actief als business development manager en kon hij de polsslag voelen van de Belgische, Nederlandse, Duitse en Britse dochters. Hij wilde te weten komen hoe de synergie in ieders voordeel kan spelen. Op vrijdagmorgen 25 september stond hij als nieuwe numero uno het Sunair-personeel te woord. “Inmiddels weet ik hoe hypergemotiveerd iedereen hier is, van hoog tot laag,” glundert de Caluwé. Hij ziet er ontspannen uit, ook al beseft hij dat er nu een tijdlang zeven dagen op zeven gewerkt moet worden. Als je gehuwd, maar nog kinderloos bent, kan dat makkelijker.

Gert de Caluwé is de jongste zoon uit een doorsnee Antwerps gezin, waar vader bij de Regie der Luchtwegen werkte. Toen de jongste zoon 18 werd, wilde hij het onderwijs in. “Jonge mensen begeleiden vond ik een fantastische uitdaging.” Na zijn studies Germaanse filologie aan de RU Gent, stond hij tussen 1984 en 1989 dan ook vooraan in de klas. Na twee korte perioden in het bedrijfsleven ( Ski World en Autocars De Buck) maakte hij in 1991 zijn opwachting bij zijn “tweede liefde”: toerisme. Bij Neckermann groeide hij door tot directeur hotel contracting voor NUR Benelux.

De lokroep van Per Braathen zorgde voor een nieuwe omwenteling in zijn carrière. Op maandag 5 oktober zat Gert de Caluwé voor het eerst samen met Marc Vanmoerkerke voor een kennismaking. ” Rudolf volgt nog wel,” voegt hij eraan toe. Over zijn hobby’s is hij kort: lezen, lezen en nog eens lezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content