Twee van mijn persoonlijke investeringen en wat je ervan kan leren: http://bit.ly/1fNkgK5

De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett heeft een voorproefje gepubliceerd van zijn legendarische jaarlijkse brief aan de aandeelhouders van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway. In het uittreksel, dat verscheen in het magazine Fortune en waarnaar hij in een van zijn zeldzame tweets verwijst, legt hij via twee vastgoedbeleggingen uit hoe hij aankijkt tegen beleggen.

In 1986 profiteerde Buffett van een crash van de prijzen voor landbouwgrond om in Nebraska een boerderij van 162 hectare te kopen voor 280.000 dollar. Op basis van de verwachte opbrengst uit maïs en sojabonen schatte hij het langetermijnrendement van de boerderij op 10 procent. In 1993 profiteerde hij opnieuw van een daling van de vastgoedprijzen, ditmaal om samen met enkele kennissen een slecht beheerd commer-cieel gebouw in New York te kopen. Net als voor de boerderij schatte hij het langetermijnrendement van het gebouw, mits het goed beheerd werd, op 10 procent.

Buffett zou de boerderij in Nebraska en het gebouw in New York vandaag met een forse meerwaarde kunnen verkopen, maar dat is hij niet van plan. Beide eigendommen genereren immers een gestage stroom aan inkomsten. In New York is dat zelfs een veelvoud van de oorspronkelijk geschatte 10 procent.

Deze twee voorbeelden tonen hoe Buffett denkt. Beleggen is volgens hem investeren op basis van de inkomsten die de belegging (vastgoed, aandelen…) zal genereren. Dat staat in schril contrast met speculeren, waarbij beleggers bijvoorbeeld een aandeel kopen in de hoop dat de koers zal stijgen. De enige reden waarom Buffett de marktprijzen volgt, is om te kunnen toeslaan wanneer de markt te pessimistisch is en aandelen of vastgoed aantrekkelijk gewaardeerd zijn. Veel beleggers doen net het omgekeerde: ze kopen wanneer de markt overgewaardeerd is en verkopen wanneer de prijzen sterk gedaald zijn.

Voorspellingen over de economie of over de evolutie van de beurskoersen spelen voor Buffett geen enkele rol. Ze doen beleggers alleen maar de belangrijke zaken uit het oog verliezen. In de 54 jaar dat Buffett en zijn zakenpartner Charlie Munger samenwerken, hebben ze naar eigen zeggen nog nooit een aantrekkelijke belegging naast zich neergelegd wegens de economische toestand.

Mensen die geen tijd hebben om de inkomsten van een onderneming te analyseren, raadt Buffett aan om niet in individuele aandelen te beleggen, maar in een fonds dat een brede aandelenindex volgt (een indexfonds of tracker). Op die manier groeit het vermogen van de belegger mee met de hele economie. Buffett haalt het voorbeeld van de S&P-500 index aan, die de 500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde ondernemingen omvat. Voor Europese beleggers is de Stoxx 600 Europe-index een goed alternatief. Die groepeert 600 beursgenoteerde bedrijven uit achttien Europese landen.

@MATHIASNUTTIN

Volgens Buffett is beleggen iets heel anders dan speculeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content