TWEE LEVENS, ÉÉN DOEL

Ingrid Van Renterghem (45) heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd. Als vrouw maakte ze het in de mannenwereld van de telecom. Niets liet vermoeden dat ze in 2000 haar leven zou omgooien en de opening van een modewinkel zou voorbereiden. Ze startte haar carrière van nul. “Ik heb geen hogere studies gedaan. Ik wou direct gaan werken, ik was zeer snel volwassen.” Het typeert deze ondernemersvrouw pur sang. Ze neemt geen blad voor de mond en dat was nuttig in haar eerste leven, maar het speelt haar soms parten in het tweede. Ondernemen is de rode draad in beide levens.

1979. Van Renterghem startte als receptioniste bij AES, toen marktleider in tekstverwerkingsprogramma’s. “Ik heb alle cursussen opgevraagd en ben ‘s avonds en ‘s nachts beginnen studeren. Na acht maanden kon ik bij de supportdienst aan de slag en daarna in de verkoop.”

1981. Voor het eerst, maar niet voor het laatst, wordt Ingrid Van Renterghem geheadhunt: ze wordt sales- en marketingmanager bij Triumph-Adler, de pc-divisie uit de Alcatel-groep. “Ik heb toen dag en nacht gewerkt. Ik zat veel in Nürnberg voor opleiding en in Parijs voor vergaderingen.”

1985. Opnieuw geheadhunt, nu naar Sperry (later Sperry-Unisys). Sperry begon toen met de verkoop van pc’s en Van Renterghem werd aangetrokken als salesmanager indirect sales. “Ik ben daar van nul begonnen met het uitbouwen van een salesnetwerk.”

1989. Dan kwam Lonhro, een multinational met veel vertakkingen. Van Renterghem zette voor hen de telecomdivisie in België op. “Ik heb toen een wereldreis van drie weken gemaakt op zoek naar nieuwe producten: Thailand, Korea, Hongkong, Japan en de VS. Ik heb onder andere een nieuwe fax meegebracht en een voice-mailsysteem.”

1991. Lonhro verkoopt zijn telecomdivisie en Van Renterghem doet een management buy-out van de Belgische tak. Ze richt zo ARB-Immobiliser Europe op. Ze verkoopt aanvankelijk kleine telefooncentrales en de eerste automobilofoons, later beveiligingssystemen voor voertuigen. Maar dat loopt mis door problemen met de fabrikant en een veranderde wetgeving. “In die periode ben ik gescheiden. Ik heb toen de boeken neergelegd.”

1997. Ingrid Van Renterghem komt aan het hoofd van de telebusiness unit van Belgacom. “Commercieel was het een succes, maar de menselijke samenwerking was veel minder. Een gedeelte van mijn team waren nog ambtenaren. Met hen samenwerken was erg moeilijk. Ik heb daar niet het geduld voor.”

1998. De headhunter brengt raad en Van Renterghem verhuist naar het pas opgerichte Versatel Telecom, waar ze indirect sales director wordt. “Na anderhalf jaar ben ik zwanger geworden. Na de beursgang van Versatel in Amsterdam werd de druk op de resultaten enorm. Ik was 41 jaar en ik dacht dat het tijd was om een stap achteruit te zetten. Ik heb een gezonde dochter gekregen en heb een sabbatjaar genomen. Maar na acht maanden kreeg ik het idee om een modewinkel te openen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content