Tussen Unisys en de overheid

“150 miljoen voor fiscus rendeert niet – CD&V plaatst vraagtekens bij bekwaamheid Unisys.” Wie vandaag bij Unisys de leiding heeft over de publieke sector, moet kunnen incasseren. Jean-Louis Boogaerts zit sinds 1 januari 2007 op die stoel.

Voor zijn overstap naar Unisys was Jean-Louis Boogaerts (55) twee jaar lang kabinetschef e-government bij minister Peter Vanvelthoven (SP.A). “In alle projecten die ik nu beheer, herinner ik me hoe mijn klanten dat zien. Dat is soms confronterend,” erkent hij. Internet en de opkomst van virtuele organisatievormen maken de verhouding tussen ambtenaren en private consultants niet eenvoudiger. “De overheid maakt de grootste gedaanteverandering uit haar geschiedenis mee. Vroeger moest je verlof nemen om naar Kantersteen te gaan ( nvdr – Dienst voor Inschrijving van Voertuigen). Nu vraag je een verzekering aan en je start zo een computerprogramma dat je nummerplaat aflevert. Sommige diensten of delen ervan zullen verdwijnen. Die omvorming doorsnijdt de grenzen van de federale overheidsdiensten en zelfs de bevoegdheidsniveaus. Dat is een challenge. Frank Robben ( nvdr – baas van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid) noemt e-government 10 % techniek. De rest is emotie, transformatie, hard labeur.”

Jean-Louis Boogaerts, een scheepsbouwkundig ingenieur die ooit nog country & western en viool in het symfonisch orkest van de UCL speelde, ruilde in 1978 zijn assistentschap bij de UCL voor 22 jaar bij IBM. Hij werd er hoofd van de consultancydivisie in de Belux. Hij was ook crisismanager bij filiaal Computer Support. In 2000 verhuisde hij naar KPMG Consultants, dat drie jaar later door Unisys werd overgenomen. Met de Europese Unie erbij, die buiten het mandaat van Jean-Louis Boogaerts valt, heeft Unisys 250 medewerkers op overheidsprojecten, haar belangrijkste activiteit, goed voor zo’n 40 miljoen euro omzet. Boogaerts superviseert projecten als het CCFF (de softwarebasisinfrastructuur van Financiën), Tax-on-web 2007, de papierloze douane en de hervorming van de fiscale inningsprocessen (samen met CSC). Het Phenixproject op Justitie? “Zowel wij als onze klant doen enorme inspanningen om de vorderingen die we maken te consolideren,” zegt Boogaerts, verwijzend naar de nakende verkiezingen. Wat hem bij de overheid vooral opvalt, zijn de enorme opportuniteiten. “De moeilijkheid is selecteren. Dat er in België 13.000 informatici te kort zijn, voelt iedereen, ook de overheid.”

jean-louis boogaerts (unisys)

IS: verantwoordelijke publieke sector bij Unisys België.

VRIJE TIJD: lezen, muziek.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content