TRUCS LEREN MET TRUCKS

In Gent organiseert Interlabor Interim een heftruckopleiding voor zijn Vlaamse uitzendkrachten. Is samenwerken met de VDAB mogelijk ?

Elke dag, op zondag na, rijden ze rond in het magazijn dat Interlabor Interim heeft gehuurd aan de Gentse Skaldenstraat. Acht tot tien uitzendkrachten die een opleiding krijgen tot heftruckchauffeur. Een opleiding die Interlabor Interim in eigen beheer verricht.

Geen ervaring ? Dan is er de vijfdaagse cursus. Een beetje ervaring geeft drie dagen. En voor wie al een kleine bolleboos in heftrucks is, bestaat er een eendaagse vervolmakingscursus. Alledrie kosten ze 2500 frank (een “motivatiebijdrage”). En iedereen krijgt aan het eind een brevet van het Commissariaat-Generaal van de Arbeid.

Maar nog veel liever leidt het tot een directe uitzending naar een bedrijf. De kans daartoe is groot, want naar interim-heftruckchauffeurs is altijd een grote vraag omdat het een taak is die sterk mee op en af gaat met schommelingen in leveringen.

Heftrucks zijn echter geen ongevaarlijke dingen, vandaar dat Dirk De Clercq, veiligheidsmanager van Interlabor Interim, met de idee van de opleiding op de proppen kwam. “We willen mensen met hogere kwalificaties uitsturen,” zegt zijn medewerker Frank Ghysen. “En er was hiervoor een vraag vanuit de bedrijven.”

Marktleider Interlabor Interim koos voor Gent vanwege de centrale ligging. Binnenkort komt er een locatie in Wallonië voor de Franstaligen en… de Limburgers, die Gent een beetje ver vinden.

Her en der werd gesuggereerd dat Interlabor voor Gent koos omdat de VDAB er geen heftruckchauffeurs opleidt. Maar dat wordt bij Interlabor ontkend. Samenwerking met de VDAB werd wel niet gezocht. “We hebben geen plannen, maar staan altijd open voor alle ideeën,” zegt De Clercq. “We zijn aanspreekbaar voor een samenwerking met de VDAB. We willen zeker niet in concurrentie treden.”

Bij de VDAB is men niet afwijzend. “We zijn altijd bereid samen te werken,” zegt Maurice Cools, coördinator beroepsopleiding VDAB Gent. “Voor magazijn en opslag heeft een uitzendkantoor een grote wervingsreserve nodig, want men doet in die sector dikwijls een beroep op interims. Dit initiatief is echter zeker geen concurrentie voor ons.” De meest nabijgelegen heftruckopleidingscentra van de VDAB zijn immers Wevelgem, Oostende en Temse. Vandaar dat een gezamenlijk initiatief met Interlabor Interim wenselijk zou kunnen zijn.

Vorig jaar organiseerde de VDAB samen met Furness Logistics een opleiding voor langdurig werklozen en laaggeschoolden tot vorkheftruckchauffeur en/of magazijnarbeider. Het aantal cursisten dat na de opleiding een baan vond, bleef echter onder de verwachtingen.

HEFTRUCKOPLEIDING IN GENT Interlabor Interim wil beter gekwalificeerde mensen uitzenden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content