Trouw aan actief beheer

Fundamenteel onderzoek en een geloof in kwaliteitswaarden, zonder vast te houden aan een referentie-index. Dat is de gemeenschappelijke strategie achter de negen fondsen van CapitalatWork.

De Brusselse beheerder CapitalatWork werd begin jaren negentig opgericht en kwam in maart 2008 in handen van Foyer, de grootste verzekeraar van Luxemburg. “We behielden de vrijheid om ons vermogensbeheer en onze private banking in de Benelux in alle onafhankelijkheid voort te ontwikkelen. Bijna 80 procent van het team is ons trouw gebleven”, zegt Maarten Rooijakkers, de voorzitter van het directiecomité van CapitalatWork.

“Onze benadering van private banking is dezelfde gebleven. We zetten in op discretionair beheer, met een sterke focus op fondsen. Wij zijn geen makelaars, we doen niet aan corporate banking en treden niet op als consultants bij fusies en overnames. Er is dus geen belangenconflict in ons vermogensbeheer, dat de kern van onze activiteit blijft.”

Een klein gamma

“Wij willen kwaliteitsdiensten aanbieden die stoelen op interne analyses. We zijn een van de laatste Belgische vermogensbeheerders die nog investeren in fundamenteel onderzoek. Iedere analist volgt een dertigtal beursgenoteerde bedrijven”, zegt CIO Erwin Deseyn. “We maken een allesomvattende analyse van de balansen van bedrijven, zowel vanuit het oogpunt van de obligatiehouders als dat van de aandeelhouders. We beleggen vaak tegelijk in de aandelen van een bedrijf en in de obligaties die het uitgeeft.”

“Beleggingsfondsen zijn fantastische instrumenten, maar ze lopen hun doel soms voorbij doordat de markt wordt overspoeld met producten. Er is een gebrek aan transparantie in de sector, vooral over de kosten of over de belangenconflicten tussen vermogensbeheerders en de distributeurs van producten”, zegt Erwin Deseyn. “Wij hebben die problemen niet. Wij houden het gamma fondsen bewust zeer klein en onze fondsen zijn veeleer beheersinstrumenten dan producten die we extern proberen te verkopen.”

“Meer dan 90 procent van de beheerde activa van onze cliënten (ruim 6 miljard euro) is belegd in negen fondsen”, onderstreept Maarten Rooijakkers. Er zijn vier aandelenfondsen en vijf obligatiefondsen. Het fonds met hoogrentende obligaties werd opgestart in 2014 en is de jongste telg in het gamma. De andere compartimenten zijn tussen 7 en 22 jaar oud. Slechts 300 miljoen euro van de beheerde activa is afkomstig van beleggers die geen cliënt van CapitalatWork zijn. “Onze fondsen zijn in de eerste plaats bestemd voor onze klanten, al is het perfect mogelijk erop in te tekenen bij een andere bankier.”

Actief beheer

“Een recente ontwikkeling is de oprichting van vijf profielfondsen, die beleggen in die negen compartimenten”, stelt commercieel directeur Jacques De Prêt. “De verhouding van de aandelen schommelt tussen 0 en 100 procent, afhankelijk van het risicoprofiel van de belegger. Onze klanten hebben daarin al 700 miljoen euro belegd. Het is een overstap die we promoten om hen de kans te bieden minder belasting te betalen.”

De beleggingsstrategie van de fondsen is veeleer klassiek en steunt op een team dat is gespecialiseerd in fundamenteel onderzoek. “Wij zijn al 25 jaar trouw aan ons actief beheer, waarbij we geen referentie-indexen volgen”, onderstreept Deseyn. “We beleggen noch in vastgoed, grondstoffen en goud, noch in complexe gestructureerde producten en private equity. Wij willen de volatiliteit van onze portefeuilles niet tot elke prijs indijken, al komt het voor dat we ons gedeeltelijk tegen het marktrisico indekken.”

De beheerders van CapitalatWork die aandelen selecteren, hebben vooral oog voor de cashflow die bedrijven genereren. “Wij maken zelf waarderingen, omdat die veel minder bewegen dan de beurskoersen. De maatregelen van de centrale banken hebben de prijzen van activa de afgelopen jaren de hoogte ingejaagd. Daardoor zijn de indexen en de indexfondsen gestegen. Onze ambitie is de indexen te verslaan. De volatiliteit van de afgelopen maanden zal ons helpen een positieve prestatie neer te zetten. In november hadden we een deel van onze posities verkocht, waardoor we begin dit jaar konden inspelen op de daling van de markten. We hebben enkele mooie beleggingskansen gevonden, zoals LafargeHolcim.”

Vijf sterren

“Ons risicobeheer bestaat in de selectie van kwaliteitsactiva”, zegt Deseyn. “Daarmee kun je crisissen zonder al te veel problemen overleven.” De belangrijkste posities van het fonds Contrarian Equities At Work, het grootste fonds van CapitalatWork, zijn bedrijven als Vinci, Apple, Visa, Intel, J.P. Morgan, Fresenius, Wells Fargo, Activision Blizzard en Comcast.

De vermogensbeheerder dekt het wisselkoersrisico van de aandelenportefeuilles niet af. Voor de obligatieportefeuilles, die sterk zijn blootgesteld aan de Amerikaanse dollar, kunnen de beheerders zich wel beschermen tegen dat risico. “De afgelopen twee jaar hebben de obligatieportefeuilles zich massaal geherpositioneerd op de dollar. Alles wat we nu kopen, is uitgedrukt in die munt”, aldus Deseyn. Corporate Bonds At Work is het op één na belangrijkste product in het gamma, met 400 miljoen euro aan activa onder beheer en een vijfsterrenrating van Morningstar.

Frédéric Dineur

“We beleggen vaak tegelijk in de aandelen van een bedrijf en in de obligaties die het uitgeeft”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content