TROTSE ROTSEN

Een waterval met rotsen in het kantoor, of een Smurfendorp in de winkel ? Green Decoration specialiseert zich in kunststof- decoratie.

Het tropisch zwembad Lakonia in het Antwerpse Berchem is volledig kunstmatig. De palmbomen, de rotsen, de sauna in de vorm van een rotsblok : alles werd gemaakt uit kunststof. Voor de volledige inrichting, van ontwerp tot decoratie, tekende Peter Philips.

Met zijn eenmanszaak Green Decoration legt hij zich sinds 1990 toe op alle vormen van kunststofdecoratie. Vooral rotsen, die door twee werknemers in het eigen atelier in Nieuwerkerken bij Aalst worden gemaakt, blijken gegeerd. “We maken eenmalig werk. Dat is onze sterkte. Serieproductie is onmogelijk bij deze op maat gemaakte voorwerpen. Bedrijven, voornamelijk kmo’s, zijn onze grootste klanten. Onze orders vergen steeds een bepaalde grootte van opdracht en volume. Soms werken we voor particulieren, maar de opdrachten zijn meestal te duur.” De eenmalige opdrachten hebben één nadeel : de klant is eveneens eenmalig, en dat bemoeilijkt de prospectie.

Met polyester en vezelmatten worden de kunststofrotsen gefabriceerd. Green Decoration vergaarde de voorbije zes jaar grote kennis op dit vlak. Eén van de meest sprekende voordelen van kunststofrotsen is het gewicht. Een rots uit polyester weegt duizend keer lichter dan een echte rots. Kranen en speciaal vervoer blijven achterwege. Al werkt Peter Philips de meeste bestellingen ter plekke af.

Op de klantenlijst prijken onder meer het pretpark Molenheide, Vorst Nationaal of Amylum. Voor de speelgoedketen Christiaensen werd de voorbije kerst een groots Smurfendorp gebouwd, met 2,4 meter hoge paddestoelen. Obelisken, Egyptische beelden, bodemplaten voor aquariums in restaurants, of stripfiguren in polyester vervolledigen het gamma. “Vaak moeten de opdrachten in aller ijl worden uitgevoerd. Kunststofplanten bijvoorbeeld dienen dikwijls om fouten in de bouw weg te stoppen.”

Een tiende van de productie wordt geleverd in het buitenland : Frankrijk, Luxemburg, Nederland. De omzet in kunststofrotsen bedraagt 3 miljoen frank. “De loonkosten zijn hoog,” voegt Peter Philips er meteen aan toe. Maar het materiaal wordt gekocht in de lagelonenlanden China en de Filipijnen. Die contacten groeiden uit een vorige zaak van Peter Philips. In 1987 startte hij Funeral Flower Design Co, een groothandel in rouwkransen, uitsluitend gemaakt van kunststof. De bloemen werden in China gekocht, en door zeven meisjes in België tot rouwkransen verwerkt. Maar door het stijgend aantal crematies daalde de vraag naar kunststofrouwkransen. En Peter Philips spitste zich toe op de markt van kunststofrotsen.

PETER PHILIPS (GREEN DECORATION) Eenmalige kunststofrotsen als niche bannen de serieproductie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content