Trevor bedwingt Augusta

Een jong Zuid-Afrikaan heeft vorig weekend een sprookje beleefd. Trevor Immelman (28) won in Augusta de US Masters. De allereeste major voor Immelman.

Trevor Immelman is leider in de eerste major van het seizoen. Hij keek op de zestiende hole aan tegen een dubbele bogey nadat zijn tee shot in het water was verdwenen. Hij hield nog drie punten voorsprong over op Tiger Woods, tweede in de stand. Op de zeventien sloeg hij zijn drive dan in de kleine rough, wat zijn slag naar de green bemoeilijkte: te kort en in de bunker. Maar daar kreeg hij de bal wonderwel uit, waarna hij vanop anderhalve meter kon putten voor par. Op naar de achttien met drie slagen voorsprong. Met nog altijd die stalen, emotieloze blik. Zijn afslag belandde tegen een graszode, maar het belette hem niet om naar het midden van de green te slaan. Twee putts later won hij zijn eerste major, met nog altijd die ietwat kille blik. Tiger Woods, de nummer één van de wereld en favoriet voor het toernooi, strandde op de tweede plaats.

Op zijn 28ste treedt Trevor Immelman in de voetsporen van zijn jeugdidool en landgenoot Gary Player. Hij is ook de eerste speler sinds Raymond Floyd in 1976 die erin slaagt om het hele toernooi aan de leiding te staan. Acht slagen onder de par, ondanks een 75 om af te ronden, de hoogste score van een winnaar op zondag sinds Arnold Palmer in 1962. Maar hij was niet alleen. Zaterdagavond vond hij op zijn hotelkamer een boodschap van Player: “Ik weet dat je het kunt, je zult de Masters winnen.” Een hart onder de riem die hem door die moeilijke zestiende hole loodste. “Hier moet je één slag tegelijk spelen, want het kan iedere seconde vreselijk verkeerd lopen. Dinsdag speelde ik het parcours af met Mister Player en hij bleef me maar zeggen dat ik in mezelf moest geloven.”

Zoals Immelman trouwens altijd gedaan heeft: hij begon te golfen op zijn vijfde en vertelde zijn ouders dat hij dat later om den brode zou doen. Op zijn twaalfde speelde hij scratch en op zijn negentiende werd hij professional. Zijn eerste toernooi won hij op zijn 23ste, de Zuid-Afrikaanse Open. Een jaar later won hij ook het Tournament Players Championship of Europe. Twee jaar geleden won hij zijn eerste Amerikaanse toernooi, de Western Open, waar hij ene Tiger Woods klopte. Eind 2007 was hij de beste in de Nedbank Challenge in Zuid-Afrika, waarna hij een goedaardige tumor in de borstkas liet wegnemen. Daar heeft hij nu dus helemaal geen last meer van.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content