Trendy en net even anders

Modieuze hapjesmaaltijden of zelf de gerechten samenstellen en de bereidingswijze kiezen: drie Brusselse restaurateurs zoeken naar originele, nieuwe formules.

Het borrelt in de horeca. Aangemoedigd door de avontuurlijke ingesteldheid van het hedendaagse publiek, durven restaurateurs meer dan vroeger. Nieuwe formules brengen verfrissing in het anders zo saaie, conservatieve horecalandschap. Un Peu Beaucoup, .bar (lees: point bar) en Switch en Ville zijn drie Brusselse eethuizen die succes oogsten door het net iets anders te doen.

De oudste van de drie is Un Peu Beaucoup. Veel van weinig of weinig van veel: dat is het concept dat de spontane Line Couvreur hanteert. Het modieuze en pretentieloze restaurant bevindt zich sinds een tweetal jaren aan het Sint-Bonifaciusplein, een van de trendy uitgaansbuurten in Elsene. Het decor is vermakelijk en kwam tot stand met kleine middelen. In Un Peu Beaucoup kan je van veel bereidingen proeven, en kiezen uit drie formules. De gerechtjes zijn samengesteld uit alledaagse producten en groenten spelen een belangrijke rol. De prijzen zijn licht verteerbaar en de kwaliteit is ondergeschikt aan de vriendelijke ambiance.

Ongeveer een jaar geleden opende Switch en Ville. Dit eethuis, een initiatief van de Griekse kok Evan Triantopoulos (bekend van Grill aux Herbes in Wemmel), is gelegen op twee passen van het Sint-Katelijneplein en heeft een hedendaagse bistrotinrichting in kastanjebruin en rood. To Switch betekent omschakelen, wisselen, veranderen en dat kan in dit restaurant op vele manieren. De klant betaalt een vaste prijs van 28 euro voor drie gangen en 38 euro voor vier gangen. Voor die prijs kan je zelf een menu samenstellen. Het vertrekpunt vormen vier of vijf elementen (basisproducten) voor het voorgerecht en een gelijk aantal voor de hoofdschotel en het dessert. De gekozen producten kunnen niet alleen naar wens worden bereid – koken, braden, stomen, roken enzovoort – maar ook worden voorzien van een saus en een begeleiding naar keuze. Switch is een leuk idee, maar in de praktijk lopen de meeste gasten – zeker de eerste keer – hopeloos vast. Voor wie de formule te moeilijk vindt of geen moeite wil doen, hangt er een leien bord met dagelijkse suggesties.

De jongste van de drie speciale vogels is .bar (lees: point bar), waar de bezoeker kan kiezen uit rubrieken. Het idee komt van Caroline Colson en partner Michel Van Hoecke. De twee namen de kok Christophe Durieux onder de arm. De spijskaart van .bar is gepresenteerd in een doorzichtige koker en vraagt om uitleg. Er is één voorgerecht: méli-mélo van fingerfood, naar de inspiratie van de dag en samengesteld uit een hele reeks vrolijk gepresenteerde vingerhapjes. De hoofdgerechten zijn ingedeeld in drie rubrieken: fraîcheurs (frisheid), pâtes (deegwaren) en les inédits (onuitgegeven gerechten). Neem je de formule plateau bar (19 euro), dan kies je uit iedere rubriek één modieus gerechtje. De presentatie van de bereidingen gebeurt in transparant glas en is uitbundig feestelijk. Ook de originele nagerechten zijn frivool gepresenteerd. De prijzen zijn vriendelijk en de gerechten hebben smaak.

Pieter van Doveren

KAART

l Un Peu Beaucoup: Vredestraat 22, 1050 Elsene, %02 503 22 36. Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

**

l Switch en Ville: Vlaamsesteenweg 6, 1000 Brussel, %02 503 14 80. Gesloten op zondag en maandag.

***

l . bar, food, drinks, music: Kernstraat 39, 1000 Brussel, %02 503 04 03. Zaterdagmiddag gesloten. www.pointbar.be

***

De beoordeling gaat van 1 1tot 5 sterretjes.

1 = negatief

2 = redelijk

3 = positief

4 = aanbevelenswaard

5 = uitmuntend

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content