Trendy en kapitaalkrachtig

Gedrevenheid en uitbundigheid, een denderende combinatie voor een gemeente die een trendy en kapitaalkrachtig publiek weet te verleiden.

In de Balai-buurt wordt een klein huis (170 m2 bewoonbare oppervlakte) met een kleine tuin in één namiddag tijd verkocht voor 200.000 euro. Aangezien de woning dringend aan renovatie toe is, moet daar nog eens 100.000 euro voor werken bij gerekend worden. Nochtans is dit soort transacties niet ongewoon in Watermaal-Bosvoorde. Kopers zijn hier bereid om meer te betalen dan de marktprijs. “Een aankoop in Watermaal-Bosvoorde wordt niet volgens zuiver financiële criteria gemeten, maar beantwoordt veeleer aan het plezier dat men aan de aankoop beleeft,” bevestigen de specialisten op het terrein.

Agenten en vastgoedconsulenten hebben overigens niet vaak een stem in het kapittel: de mond-tot-mondreclame tussen kopers en verkopers werkt wonderwel. De schaarse woningen worden dan ook meestal uitgewisseld tussen particulieren die discreet geïnformeerd werden over de beschikbaarheid van een goed. “De markt komt slechts druppelsgewijs te voorschijn en op dit ogenblik is er een gebrek aan producten in elk segment,” stelt Suzanne Delgeon, bestuurster van de Immobilière Le Lion. “Bijgevolg is het ook moeilijk om een trend af te leiden.”

Weinig aanbod en een aanzienlijke vraag: de logica moet worden nageleefd. Zonder echt de pan uit te swingen, stijgen de prijzen tegen een rustig tempo. De agenten vinden het redelijk om uit te gaan van een jaarlijkse stijging met 7 %. De statistieken van Stadim over het eerste halfjaar van 2003 wijzen op een stijging met 9 % voor kleine huizen op percelen van 181 tot 360 m2 tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Arcadisch

Ook de investeerders zien kansen, niet direct qua rendement, maar wel in termen van meerwaarde. Onlangs werd een te renoveren opbrengsthuis (300 m2 bewoonbare oppervlakte) in een vrij sympathieke wijk verkocht voor 330.000 euro. De koper had de bedoeling om een deel van het huis zelf te betrekken en de rest te verhuren.

De gemeente wordt bijzonder slecht bediend door het openbaar vervoer, maar beschikt over andere troeven. Ze is immers uitstekend gelegen tussen Ukkel en Sint-Pieters-Woluwe en trekt een bevolking aan die erop rekent gemakkelijk gebruik te kunnen maken van de scholen, de sportuitrusting en de culturele en commerciële infrastructuur van die twee buurgemeenten.

Ook emotionele overwegingen spelen een rol, en die hebben veel te maken met gezelligheid. Watermaal-Bosvoorde meet zich een speciale manier van leven aan, die nog versterkt wordt door de charme van halflandelijke, burgerlijke of arbeidersomgevingen die eigenlijk niet meer van deze tijd zijn. De tuinwijken Le Logis en Le Floréal zijn nog altijd geliefd vanwege hun planologie. Het Bischoffsheimplein, Wienerplein en Gilsonplein vormen samen het centrum van de gemeente en zijn ook de drukst bezochte buurt. Het Keymplein, waar bij de heraanleg asfalt geweerd werd, is het belangrijkste winkelcentrum van de gemeente geworden.

Die voorliefde heeft ook met een blijkbaar langdurig mode-effect te maken. De kleine huisjes in de stijl van arbeiderswoningen trekken een bevolking aan die ietwat ecologisch-artistiek trendy is. Het gevolg is dat de prijzengolf zich verplaatst. Dergelijke arbeiderswoningen kunnen makkelijk meer dan 300.000 euro halen, ook al liggen ze in de Emile Van Becelaerelaan, vlak naast de spoorweg.

Aan de andere kant van de Vorstlaan, in de richting van de kastelen Morel en Charles Albert, komen residentiële wijken met de hoogst mogelijke standing tot stand. De promoties kennen er een fraai succes.

Véronique Pirson

Arbeiderswoningen gaan hier van de hand voor meer dan 300.000 euro, ook al liggen ze vlak naast de spoorweg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content