GLENGOYNE 10 YEARS (richtprijs: 28 euro)

De distilleerderij Glengoyne werd in 1833 opgericht op zo'n twintig kilometer buiten de Schotse hoofdstad Glasgow, in het pittoreske gehucht Dumgoyne. De distilleerderij ontleent haar naam aan het grillig meanderende riviertje Guin dat uiteindelijk uitmondt in Loch Lomond, helemaal onderaan de Highlands. Glengoyne wordt daarom door whisky buffs omschreven als een malt uit het zuiden van de Highlands, met de klemtoon op het gebruik van niet met turf ge- rookte malt. "Een perfecte whisky voor beginners," aldus Bob Minnekeer. "Met zijn f...

De distilleerderij Glengoyne werd in 1833 opgericht op zo'n twintig kilometer buiten de Schotse hoofdstad Glasgow, in het pittoreske gehucht Dumgoyne. De distilleerderij ontleent haar naam aan het grillig meanderende riviertje Guin dat uiteindelijk uitmondt in Loch Lomond, helemaal onderaan de Highlands. Glengoyne wordt daarom door whisky buffs omschreven als een malt uit het zuiden van de Highlands, met de klemtoon op het gebruik van niet met turf ge- rookte malt. "Een perfecte whisky voor beginners," aldus Bob Minnekeer. "Met zijn fruitige en zacht sherryachtige smaak is de Glengoyne ideaal als aperitief." De naam Aberlour - Gaelic voor 'Mouth of the Chattering Burn' - inspireerde ene James Fleming om er in 1879 een distilleerderij neer te poten. Het dorp ligt in het kloppende hart van Speyside, het zich tot diep in de Highlands uitstrekkende walhalla voor elke malt-liefhebber. De Aberlour 15 years wordt volledig in sherryvaten gerijpt, een proces dat resulteert in een appelachtige smaak gelardeerd met een vleugje honing en caramel. Deze kruidige, ietwat vrouwelijke en bijzonder veelzijdige whisky leent zich uitstekend bij lichte wildgerechten zoals fazant of patrijs én bij een brede waaier aan desserten. Deze whisky - met een stoere naam die klinkt als een Schotse banvloek - wordt gemaakt aan de voet van de Old Kirkpatrick Hills, een gebied in de Lowlands even buiten Glasgow. Het meest merkwaardige aan de Auchentoshan is dat hij driemaal gedistilleerd wordt. Bovendien wordt de Three Wood-variant gerijpt in drie verschillende houtsoorten: tien jaar in een bourbon-vat, een jaar in een oloroso-sherryvat én nog eens zes maanden in een Pedro Jimenez-vat, een procédé dat uiteraard een enorme invloed heeft op de smaak. Zo proeft de Auchentoschan Three Wood een flink stuk snoeperiger dan de meeste andere whisky's, met een romige afdronk die zich gewillig leent voor het bereiden van crème brûlée, sausen en verse ganzenlever. Bruichladdich - door sommige onafhankelijke bottelaars ook wel eens Lochindaal genoemd - wordt aangemaakt op het eiland Islay, het laagst gelegen eiland van de Hybriden. Typisch voor zowat alle whisky's die aan deze kuststreek ontspruiten, zijn hun rokerige, bijna medicinale smaak en hun zilte geurenpalet. Zelfs een ongeoefende whiskydrinker kan het zeezout en het zeewier ruiken. Dat deze Bruichladdich - de gezellige matroos onder de Schotse whisky's - perfect past bij zachte visgerechten had u allicht al begrepen. Net zoals de Bruichladdich wordt ook deze whisky gemaakt op de Hybriden, aan de oevers van Loch Indaal in de oudste nog functionerende distilleerderij van Islay. De Bowmore 15 is een behoorlijk stevig drankje, een typische Islay-whisky die al wiegend geurt naar jodium, turfrook en algen en kan bogen op een pittige afdronk die een fruitige smaak op de tong nalaat. Deze licht amberkleurige whisky gaat vlot binnen bij oesters, vis en schaaldieren en profileert zich bovendien als het gedroomde, aan ongerepte kusten en woeste golven refererende slaapmutsje. Riemen vast en dromen maar.