“Transport is meer dan van A naar B rijden”

David Desmet Farmaceutisch communicatie- en PR-adviseur

Het een transportbedrijf, zegt de ene. Een internetbedrijf, zegt de andere. Bij het Gentse Tailormade Logistics ligt de waarheid – zoals zo vaak – in het midden.

B ert Vandecaveye (36) heeft niets van een transporteur. Toch zijn het zijn vrachtwagens die voorbij denderen aan de kantoren op het immense industrieterrein van Gent-Zeehaven. Tailormade Logistics maakt het verschil door zijn fel doorgedreven supply chain management, hét stokpaardje van de wat introverte bedrijfsleider. Controle, flexibiliteit, klantenservice, het zijn stuk voor stuk mantra’s voor de econoom met specialisatie ‘transport en logistiek’.

Na zijn studie aan de Ufsia begon hij zijn transportcarrière bij de Nederlandse reus Ewals Cargo Care. “Een van de meest vernieuwende transportbedrijven, in een sector die nogal klassiek en oubollig was,” aldus Vandecaveye. Desondanks liepen hun paden uit elkaar door een verschil in visie. “Mijn omgeving vond dat ik die visie maar eens in de praktijk moest brengen, als ik er dan toch zo van overtuigd was,” zegt hij.

En dat deed hij. Met een startkapitaal van amper 18.600 euro werd Tailormade Logistics in juli 1996 boven de doopvont gehouden. “Transport is niet louter een pakje van punt A naar punt B brengen,” aldus Vandecaveye. “Het is meedenken met de klant om de dienstverlening zo optimaal mogelijk te maken. Ik moet per individuele klant een meerwaarde kunnen toevoegen aan dat transport, en die meerwaarde veronderstelt kennis. Daarom is die kennistechnologie voor mij zo belangrijk. En om een cliché te gebruiken: zonder de juiste mensen slaag je daar niet in.”

Een Nederlands vakblad omschreef Tailormade Logistics ooit als een internetbedrijf, en Vandecaveye kan de begripsverwarring wel begrijpen. “De informatica is voor ons een bijzondere schakel in ons streven om bij de Europese top te behoren.” Om zich te kunnen concentreren op de diverse facetten van zijn sector, werd in 2000 binnen het bedrijf Tailormade Transport opgericht. “Een divisie die zich alleen hoeft bezig te houden met het transport,” luidt het. In 2001 ontstond Tailormade Consulting, dat als denktank de logistieke ondersteuning moet vervolmaken, met oog voor milieu en ethiek.

Vandecaveye droomt hardop van een internationale schaalvergroting. “Ik kijk gericht naar Duitsland en Frankrijk, maar er is nog niets concreet. Eerst moet je zorgen dat je rond de kerktoren de beste bent, daarna kun je andere oorden opzoeken.”

Lieven Desmet [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content