Traden kun je leren

Het platform Krechendo Trading Brussel biedt een professionele opleiding voor traders. De beste cursisten hebben uitzicht op een carrière als trader voor een beleggingsfonds.

Negen op de tien particulieren die beleggen op de beurs, verliezen geld. Alleen professionele speculanten vinden hun weg op de financiële markten. Dat inzicht lag aan de basis van het concept van Krechendo Trading. Het Belgische platform, dat op 29 mei is opgericht in Brussel onder de naam Betrader, is intussen samengesmolten met Krechendo Trading Paris, de grootste tradingroom voor zelfstandige traders in Frankrijk. Daarmee is het uitgegroeid tot een van de marktleiders in tradingopleidingen in Europa.

Krechendo Trading biedt een opleidingsprogramma aan voor toekomstige traders en het stelt een tradingroom ter beschikking aan particulieren. Het concept is nieuw in België, maar het bestond al op gerenommeerde beurzen zoals die van Londen, Chicago, Dubai, Singapore en Parijs. “De beurs is een nulsomspel”, zegt Maxime Lacrosse, een van de oprichters van het platform. “Dat wil zeggen dat als iemand geld verdient op de markten, iemand anders geld verliest. Wij leren onze cursisten hoe ze zich staande kunnen houden op de financiële markten.”

Betalende opleidingen

Krechendo Trading Brussel geeft opleidingsmodules die gaan van een eenvoudige initiatie van drie dagen voor een bedrag van 390 euro tot een meer professionele opleiding, gespreid over meerdere maanden voor een bedrag van 10.000 euro. Op het programma staan lessen in basistheorie, chart trading (leren traden op basis van grafieken) en order book trading, maar er is ook een meer praktijkgerichte vorming in de vorm van stages op de beursvloer.

“We leren technieken aan om misleiding en valkuilen te vermijden”, legt Maxime Lacrosse uit. Volgens hem heeft trading alles weg van topsport, aangezien het zeer strenge eisen stelt. “Wij spelen niet op de beurs”, zegt hij. “Onze opleidingen zijn niet weggelegd voor iedereen. Wij gebruiken complexe Engelse terminologie. Dat vergt een grote inzet.”

De kandidaten worden begeleid door professionele traders die tips geven en de cursisten bijsturen als dat nodig is. “Ik heb de lange opleiding bij Krechendo Trading Paris gevolgd om zelfstandig trader te kunnen worden”, getuigt Johann Paysant, die vandaag actief is op de financiële markten. “De opleiding is compleet en de methode is efficiënt, maar ik red me op deze moeilijke markt vooral door de vele tips van professionele traders. Je wordt je ervan bewust dat de psychologie van de trader fundamenteel is: discipline en money management zijn even belangrijk als de methode zelf. Het is dus essentieel dat je een ervaren trader aan je zijde hebt die je afstand helpt te nemen.”

Traden voor een fonds

Aan het einde van de opleiding kunnen de leerlingen die zich voldoende gewapend voelen voor eigen rekening op de markten beleggen. Als ze dat wensen, kunnen ze een desk huren in de tradingroom van Krechendo voor 290 euro per maand. Het idee is dat ze hun prestaties in zo’n professionele omgeving kunnen verbeteren. Zo kunnen ze informatie delen met andere professionele traders en hebben ze de beschikking over professionele apparatuur.

“Als we een talent ontdekken, geven we het de kans te werken voor Bull Moose Derivatives, een Londens beleggingsfonds waar we mee samenwerken”, aldus Christophe Kleizynsky, een van de oprichters van Krechendo Trading Brussel. Backen noemt Kleizynsky dat. De trader staat onder toezicht van een riskmanager die hem een positieomvang en een deel van het dagelijkse risico geeft. Op het einde van de maand worden zijn prestaties geëvalueerd. Bij een verlies neemt het fonds de schulden op zich. De winst wordt gedeeld met het fonds. Een beginnende trader ontvangt 50 procent van de winst, een meer ervaren collega tot 80 procent.

Fiscaal statuut

Een gebackte trader in Londen is onderworpen aan het Belgische belastingstelsel, zoals iedereen die werkzaam is als beursspeculant in hoofdberoep. Hij moet zijn prestaties verplicht factureren als zelfstandige natuurlijke persoon, wat interessant is zolang de jaarlijkse winst niet in de hoogste schijf terechtkomt, of als vennootschap, wat interessant is vanaf 100.000 euro winst per jaar.

Personen met het statuut van werknemer of zelfstandige in hoofdberoep die privé beursoperaties willen doen, kunnen dat doen als zelfstandige in bijberoep. In principe mag de occasionele trader aan die nevenactiviteit zo veel tijd besteden als hij wil en mag hij ermee verdienen wat hij wil. Om te speculeren op de beurs is in België geen vergunning of licentie nodig. Iedereen kan beleggen op de financiële markten.

Augstin Lippens, fotografie Wim Kempenaers

“Onze opleidingen zijn niet weggelegd voor iedereen. Wij gebruiken complexe Engelse terminologie. Dat vergt een grote inzet”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content