Trackers op junior goud- en zilverproducenten

De koersen van de meeste grote goud- en zilvermijnbedrijven bevinden zich op meerjarige dieptepunten. Het sentiment bij de investeerders tegenover die categorie was nooit eerder zo negatief en de waarderingen zijn in de meeste gevallen gedaald tot ver onder de boekwaarde. Een subcategorie die het sinds begin dit jaar iets minder slecht doet, is die van de zogenaamde junior goud- en zilvermijnbedrijven. Dat zijn – op basis van de beurswaarde – kleine tot middelgrote goud- en/of zilverdelvers. De koersen van die groep zijn vorig jaar al fors gedaald en hebben over een langere periode een rendement vergelijkbaar met de meer gevestigde namen in de sector.

We bekijken drie trackers om in het segment van de junior goud- en zilverbedrijven te investeren.

Market Vectors Junior Gold Miners ETF

Tickersymbool: GDXJ

Uitgifte: november 2009

Prestatie sinds 1/1/2015: -14,8 %

Rendement op 12 maanden : -43,5 %

Rendement op 3 jaar: -78,7 %

Gemiddeld dagvolume: 12 miljoen

Activa onder beheer: 1,36 miljard USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,55 %

Top vijf

Alamos Gold (4,69 %)

Centamin (4,25 %)

Pan American Silver (4,2 %)

Osisko Gold Royalties (4,18 %)

Northern Star Res. (4,08 %)

Deze tracker behoort tot de Market Vectors-productfamilie van uitgever Van Eck Global en steekt zowel op het gebied van het beheerde vermogen als van de liquiditeit met kop en schouders boven de concurrentie uit. De ETF noteert sinds november 2009 op de NYSE met als tickersymbool GDXJ. De tracker is in feite het kleinere broertje van de Market Vectors Gold Miners ETF (GDX), die zich op de grote namen uit de sector focust. Bij GDXJ richt de onderliggende Market Vectors Global Junior Gold Miners-index zich in de eerste plaats op kleine en middelgrote goud- en zilverbedrijven.

Een voorwaarde om in de index te worden opgenomen, is dat minstens de helft van de omzet (of geschatte toekomstige omzet) uit de verkoop van goud en/of zilver afkomstig moet zijn. Er behoren dus ook heel wat bedrijven tot de index die nog niet operationeel zijn, wat maakt dat het risico in theorie iets hoger ligt dan bij GDX.

De onderliggende index bevat 62 bedrijven, wat garant staat voor een voldoende hoge diversificatie. Aangezien het om een kapitalisatiegewogen index gaat, zijn er verschillende participaties met een erg laag gewicht. De grootste tien participaties staan samen in voor bijna 40 % van het totale indexgewicht. GDXJ presteert sinds het jaarbegin 9 % beter dan GDX. Over een periode van twaalf maanden en drie jaar doet GDXJ het echter respectievelijk 5,7 en 5,1 % slechter. De jaarlijkse beheersvergoeding ligt een fractie hoger dan bij grote broer GDX en bedraagt 0,55 %.

Naast GDXJ zijn er nog twee alternatieven, die op het gebied van de liquiditeit en de activa onder beheer een maatje kleiner zijn.

Gold Explorers ETF

Tickersymbool: GLDX

Uitgifte: november 2010

Prestatie sinds 1/1/2015: -10,8 %

Rendement op 12 maanden: -26,9 %

Rendement op 3 jaar: -75,4 %

Gemiddeld dagvolume: 28000

Activa onder beheer: 27,8 miljoen USD

Jaarlijkse beheerdkosten: 0,65 %

Top vijf

Romarco Minerals (7,59 %)

NovaGold Resources (6,99 %)

Seabridge Gold (6,48 %)

Torex Gold Resources (6,37 %)

Gold Canyon Resources (5,7 %)

Deze tracker wordt uitgegeven door Global X Funds en kwam een jaar na GDXJ op de markt. GLDX leidt tot nog toe een bestaan in de marge, al is het rendement sinds begin dit jaar en ook op 12 maanden enkele procenten beter dan bij GDXJ. Over een periode van drie jaar wordt het rendementsverschil opnieuw kleiner. De onderliggende Solactive Global Gold Explorers Index telt 23 bedrijven. Daarmee is de spreiding minder groot dan bij GDXJ en hebben de individuele participaties bijgevolg een hoger gewicht. De jaarlijkse beheersvergoeding is iets hoger dan bij GDXJ.

Junior Gold Miners ETF

Tickersymbool: SGDJ

Uitgifte: april 2015

Gemiddeld dagvolume: 12000

Activa onder beheer: 25,2 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,57 %

Top vijf

Centerra Gold (8,52 %)

Hecla Mining (5,51 %)

Pan American Silver (5,49 %)

B2Gold corp. (5,48 %)

NewGold (5,39 %)

Deze tracker is minder dan een halfjaar op de markt en wordt uitgegeven door het Canadese Sprott Assett Management, gespecialiseerd in grondstoffen. Ondanks de prille leeftijd van de tracker zijn de activa onder beheer al bijna even groot als bij GLDX. De onderliggende index is de Sprott Zacks Junior Gold Miners-index. Die telt momenteel 35 bedrijven. Eén van de voorwaarden om opgenomen te worden in de index is dat de beurswaarde tussen 250 miljoen USD en 2 miljard USD ligt. Die ondergrens werd ingevoerd om al te risicovolle kleine exploratiebedrijven uit de index te weren. De jaarlijkse beheerskosten liggen tussen die van GDXJ en GLDX in.

HET SENTIMENT IN DE SECTOR VAN DE GOUD- EN ZILVERMIJNENBEDRIJVEN WAS ZELDEN ZO NEGATIEF.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content