TOUR DE FRANCE

Merckx, mens en mythe

Als manager van de Specialized-mountainbikeploeg had ex-wielrenner Gert-Jan Theunisse al gauw 33 personeelsleden. Een hartaanval en een bijna fataal fietsongeval verplichtten de ranke Nederlander, die in 1989 na een monsterontsnapping triomfeerde op de beruchte berg Alpe d’Huez, het kalmer aan te doen. Ook dergelijke informatie achter de coulissen van het wielercircus vinden we in Triomf en tragiek op de Tourcols (Globe, 384 blz., 24,50 euro). Robert Janssens ( Het Laatste Nieuws) en Raymond Kerckhoffs ( De Telegraaf) beschrijven de bergetappes in de honderdjarige geschiedenis van de Ronde van Frankrijk, het grootste wielerevenement. Ze interviewen ook (ex-)renners en plukken de pakkendste anekdoten uit de Tourhistorie.

Overmorgen, zaterdag 5 juni, start de drie weken durende wielerronde. De honderdste editie brengt ook een boekenstroom op gang. Een selectie brengt ons eerst bij uitgever Martin Ros en romanist Wout Koster. Ook zij hebben het over wielrenners en hun glorie en tragedies op de Tourcols: De klimmers (Thomas Rap, 200 blz., 17,50 euro). Rijk aan heroïek zijn de rennersportretten van de Nederlandse tv-journalist Mart Smeets: 100 man (Veen, 224 blz., 10 euro). Plastische praatvaar Smeets peilt ook karakter en tactiek. Wat maakt het verschil tussen de klasbakken? Tevens een zaak van psychologie, koersdoorzicht en sluwheid – dat vinden we ook in Het geheim van het peloton (Tirion, 224 blz., 17,90 euro) van de Britse journalist Graeme Fife, zelf een fervente fietser.

Wie zelf de ritten wil rijden of zijn idolen wil aanmoedigen, vindt de weg in Tour de France 2003 (Lannoo, 264 blz., 12,95 euro). Marc Dewinter geeft praktische info in een toeristische Tourgids, opgesmukt met hartige historische wieleranekdoten. Uitgeverij Lannoo brengt ook de vertaling van het officiële jubileumboek 100 jaar Tour de France (360 blz., 24,95 euro), waarin de foto’s royaal uitgemeten worden en een groot aantal hoogte- en dieptepunten uit de Tour verteld wordt. Al zal menige Belg meer aandacht hebben voor een andere Lannoo-uitgave: Merckx, mens & mythe (292 blz., 49,50 euro). De Vlaming Rik Vanwalleghem en de Fransman Philippe Brunel sparen de lyriek niet. Merckx-boeken bestaan er al in alle formaten, maar nooit was er eentje zo luxueus, mooi en markant. Nu is het alleen nog wachten op een echte biografie, niet een zoveelste hagiografie. Binnenkort zetten we deze selectie verder. We verwachten immers meer inside-info in Coaches en kampioenen (Van Halewyck), waarin Eddy Soetaert praat met de teammanagers Johan Bruyneel, Walter Godefroot, Rudy Peve- nage en Patrick Lefevere.

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content