Torrey Pines als scherprechter

PHIL MICKELSON Bij het Amerikaanse publiek de grote favoriet voor de US Open. © Getty Images

Het is bijna twee jaar geleden dat een Europeaan nog eens een grandslamtoernooi kon winnen: in juli 2019 was de Ier Shane Lowry de beste in de British Open. Sindsdien werd de Amerikaanse suprematie in de majors alleen onderbroken door de overwinning van de Japanner Hideki Matsuyama in de recentste Masters van Augusta.

Het ziet er voorlopig niet naar uit dat daar iets aan verandert in de US Open, die deze week wordt gespeeld op de legendarische baan van Torrey Pines in Californië. De geschiedenis leert dat de US Open altijd al het terrein van de Amerikanen was. Sinds de eerste editie in 1895 waren er amper vijf Europese winnaars: de Engelsman Tony Jacklin in 1970, de Noord-Ieren Graeme McDowell en Rory McIlroy in 2010 en 2011, de Engelsman Justin Rose in 2013 en de Duitser Martin Kaymer in 2014. Bovendien leert een blik op de wereldranglijst dat de Amerikaanse dominantie nooit groter was, met acht Amerikanen in de top tien.

Dat neemt niet weg dat heel wat Europeanen in dit Ryder Cup-jaar in hun kansen mogen geloven. Met zijn dikke rough en ultrasnelle greens is de US Open vaak op maat gesneden van de Amerikaanse speelstijl, maar de Torrey Pines South Course, ontworpen langs de kliffen van de Stille Oceaan, heeft iets weg van typisch Britse links, maar dan met veel zon. Spelers als Rory McIlroy, Tyrrell Hatton, Viktor Hovland en Matthew Fitzpatrick zijn dan ook zeker niet kansloos.

Normaal gesproken was ook Jon Rahm een van de grote favorieten, maar de Baskische topspeler testte tien dagen geleden positief op covid-19, toen hij in de Memorial op Muirfield Village aan de leiding stond. Het is altijd moeilijk de winnaar van de US Open te voorspellen. Nu meer dan ooit, omdat heel wat spelers voor de eindzege in aanmerking komen. De recentste tien toernooien van de grand slam leverden tien verschillende winnaars op. Titelverdediger Bryson DeChambeau is natuurlijk heel ambitieus, maar ook zijn landgenoten Brooks Koepka, Dustin Johnson, Collin Morikawa en Jordan Spieth horen volgens de bookmakers tot de favorieten. Bij het Amerikaanse publiek is veteraan Phil Mickelson (op 16 juni werd hij 51) de grote favoriet. Hij werd de oudste grandslamwinnaar, toen hij vorige maand het PGA Championship won, en de linkshandige Californiër zou dat huzarenstukje maar wat graag herhalen in zijn thuisstad San Diego.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content