Topmodel van Nokia is te koop, maar nog niet af

Het langverwachte N97-topmodel van Nokia is nu ook in België te koop. Langverwacht, want Nokia kondigde hem al aan op 2 december. Is al dat wachten het waard geweest?

Door Bruno Leijnse

De Nokia N97 is het Zwitserse zakmes onder de smart-phones, amper 150 gram en verpakt in een gestroomlijnd ontwerp. Het zijdelings uitschuivende klavier heeft een goede toets. Er is een camera voor videogesprekken en een van 5 megapixel voor het eigenlijke werk. En er horen gepolijste toepassingen bij, zoals Bloomberg en Nokia Maps, naast uiteraard Office. Tot zover het positieve nieuws.

De N97 kost zo’n 600 tot 650 euro en journalisten noemen hem steevast de ‘iPhone-killer’. Met die positionering mag je een vlot bruikbaar product verwachten. Zacht uitgedrukt, er zitten bugs in de software. De vervelendste in mijn geval was dat de raadpleging van mijn contactendatabase – 1,3 megabyte groot – afbrak met de melding ‘geheugen vol’ en het advies om wat applicaties te sluiten. Een aantal andere bugs – de agenda die weigerde het scherm vrij te geven, bijvoorbeeld – werd opgelost met een update naar versie 11, zelf te installeren. Maar ‘geheugen vol’ is daar niet bij. Ik kon geen contacten raadplegen (of hen bellen of sms’en) tenzij hun namen geheel vooraan of achteraan in de index stonden. Op diverse discussiefora wordt daarvoor een oplossing aangereikt: alles herformatteren en herbeginnen. Wel sneu dat ook de synchronisatie niet goed liep, waardoor ik niet zeker was of ik daarna wel alle gegevens terug zou hebben. De ‘geheugen vol’-fout trekt vooral de aandacht op een structureel deficit van deze gsm: zijn schamele interne geheugen van 128 megabyte, waar bovendien een aantal applicaties zich standaard wil installeren (daarnaast heeft de N97 wel 32 of 48 gigabytes aan massageheugen). Op fora zijn er ook klachten over de snelheid. Nokia heeft er een relatief oude processor in gestopt: een ARM-11 van 434 Mhz. De iPhone 3GS, die ongeveer tegelijk is uitgebracht, gebruikt een ARM-11 van 667 Mhz, 50 procent sneller.

Blijft nog de interface. Nokia combineert een primitief aanraakscherm met een toetsenbord met cursorblok en een losse, maar soms onmisbare aanraakpen, die eruitziet als een puntig latje. Die interface is op verre na niet competitief met de TouchFLO 3D op de HTC TouchPro2, die ook een klavier heeft, of met de jongste interfaces van Samsung, LG en uiteraard Apple. Verwacht u dus aan een reeks software-upgrades, zoals al het geval was bij de N96. Ook de veelgehypte Ovi-wereld, een gratis combinatie van de App Store en MobileMe-dienst van Apple met gratis opslag, is wat ons betreft nog niet voldoende klantvriendelijk.

In die omstandigheden is misschien nog het grootste probleem voor Nokia wat blogger Robert Scoble eerder deze maand signaleerde naar aanleiding van de TechCrunch Europa Awards: ontwikkelaars troepen samen rond de iPhone en rond Googles Android. Naar Nokia’s Symbian-ontwikkelingsplatform kijken ze niet om. Dat laat veronderstellen dat de twee andere platformen sneller zullen evolueren.

De N97 heeft wel één ding voor op de iPhone. Hij is leverbaar. De eerste lading iPhone’s 3GS wordt bij Mobistar over “drie à vier weken” verwacht – en u komt achteraan op de wachtlijst.

+

Vormfactor, camera, klavier, applicaties

Bugs, interface

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content