Top in Brazilië

Brazilië kreunt onder de combinatie van de zwaarste recessie in vele decennia en een hardnekkig hoge inflatie, onder een diepe politieke malaise (de afzettingsprocedure tegen erg onpopulaire president Dilma Roussef is opgestart) en onder een enorm corruptieschandaal bij de overheidsoliemaatschappij Petrobras. Dat is geen leuke omgeving voor de lokale banksector. Deels door die extreem lastige omstandigheden in Brazilië en de verzwakking van de Braziliaanse real (BRL) tegenover de dollar (USD) kunnen we deze Braziliaanse topper in de financiële sector op New York (NYSE; ticker ITUB) kopen in de buurt van het laagste peil van de voorbije vijf jaar en tegen de helft van de prijs van midden vorig jaar.

Met 5050 vestigingen, 92.750 werknemers, 425 miljard USD activa onder beheer eind 2014 en 60 miljard USD beurskapitalisatie is Itau Unibanco Holding top in Brazilië. Itau Unibanco Holding is dan ook een universele bank met twee onderdelen. Itau Unibanco staat voor het retailbankieren, verzekeringen, vermogensbeheer, terwijl Itau BBA staat voor het bedrijfs- en zakenbankieren. Maar niet alleen top in kwantiteit, ook in kwaliteit. Itau Unibanco hanteert de grote principes van aandeelhouderscreatie, consumententevredenheid, aantrekken van toptalent en zelfs ethische standaarden, maar het weet die ook in praktijk te brengen.

Itau Unibanco Holding is een schoolvoorbeeld van een geslaagde fusie in 2008. Unibanco startte al in 1924 door de Moreira Salles-familie en de doopvont van Itau stond er in 1944. Mede door een rist overnames groeiden ze allebei gestaag. Tot de fusie in 2008. Intussen zijn ze uitgegroeid tot een van de grootse bankexperts van Latijns-Amerika, die verder blijft groeien, deels door acquisities. In november jongstleden was er nog de fusie-overname van Banco Itau Chile met CorpBanca, waardoor de groep nu ook de vierde plaats inneemt op de lijst van grootste banken in Chili.

Itau Unibanco blijft hoofdzakelijk een Braziliaans verhaal, met meer en meer Zuid-Amerikaanse accenten en een voetafdruk in Chili, Uruguay, Paraguay, Mexico, Peru en Colombia. Het geheim is de combinatie van het familiale aandeelhouderschap met bankiersfamilies die sinds vele decennia waken over de langetermijnstrategie en het professionele, onafhankelijke management dat voor het dagelijkse beheer zorgt. Dat vertaalt zich in schitterende ratio’s. Het rendement op het eigen vermogen (ROE) bedroeg over 2014 maar liefst 24,0 %, tegenover 19,9 % voor Industrial & Commercial Bank of China (eerder dit jaar nog in de voorbeeldportefeuille), 13,7 % voor Wells Fargo (de Amerikaanse bank met de grootste beurskapitalisatie), 9,8 % voor JPMorgan Chase, 3,4 % voor Citigroup en amper 1,7 % voor Bank of America.

Ook de kosten-inkomensratio van 47,0 % scoort internationaal erg hoog. Sinds de fusie zijn de activa met gemiddeld 15,9 % per jaar gestegen en het eigen vermogen met 12,7 %. Ondanks het debacle van Lehman Brothers bedroeg de gemiddelde koersprestatie in de periode 2008-2014 +14,1 %, tegenover gemiddeld 6,8 % voor de Braziliaanse Ibovespa-index. Binnen die meest bekende Braziliaanse graadmeter is het aandeel van Itau Unibanco Holding overigens met 11,53 % veruit het grootste gewicht. Wat het een van de beste aandelen maakt om in te spelen op de bodemvorming of het herstel van de Braziliaanse beurs in 2016 en later.

Conclusie

De meevallende cijfers voor het derde kwartaal (12 % winstgroei) en de toch verdere koersdaling door het grote gewicht in de Ibovespa-index (11 %) maakt het aandeel nu rijp voor de opname in de voorbeeldportefeuille. Tegen een waardering van 7,5 keer de verwachte winst voor 2016 kunt u dat kwaliteitsaandeel erg goedkoop oppikken, om te mikken op koersherstel zodra het negativisme rond Brazilië begint af te nemen.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content