Tony Janssen. EEN NIEUWE VLAAMSE MISTER EUROPE

Jean-Luc Dehaene heeft een belangrijke nieuwe schakel in zijn Europees netwerk. Tony Janssen (46 j.), voorzitter van ACV-Metaal, werd net voor de vakantie verkozen tot voorzitter van de Europese Metaalbond (EMB). Hiermee zet Janssen een nieuwe stap in zijn reeds lange syndikale carrière, die hij bij ACV-Metaal reeds in 1970 aanvatte als jong-gediplomeerde van de Sociale Hogeschool Heverlee.

De EMB verenigt een vijftigtal metaalbonden uit West- en Oost-Europa, met samen meer dan zeven miljoen leden. In België zijn naast ACV-Metaal ook het socialistische CMB, evenals LBC en BBTK de bediendenvakbond van respektievelijk ACV en ABVV aangesloten.

Janssen heeft een mandaat van vier jaar bij de Europese Metaalbond. Hij blijft intussen voorzitter van ACV-Metaal. “Mijn mandaat bij de EMB is als het ware vrijwilligerswerk, ” zegt Janssen. Hij heeft bij ACV-Metaal wel een aantal taken gedelegeerd. Voor de dagelijkse leiding bij EMB moet hij een beroep doen op de sekretaris-generaal, de Deen Hans Flugler.

“Wij werden gevraagd vanuit verschillende Europese landen. Dat heeft onder meer te maken met het aktieve engagement van het ACV in de Europese Metaalbond en de reputatie van de Belgen als overtuigde Europeanen, ” legt de nieuwe EMB-voorzitter uit. Hij wil de Europese vakorganizatie meer slagkracht geven door de besluitvorming efficiënter te maken. Vanuit die doelstelling werd het uitvoerend komitee reeds grondig afgeslankt, door slechts één vertegenwoordiger per land toe te laten.

De nieuwe EMB-voorzitter heeft twee prioritaire aktiedomeinen : het industrieel beleid met al wat daar rond hangt (vorming, arbeidsorganizatie…) en het kollektief overleg. “De organizaties van de verschillende landen moeten ertoe komen hun eisenprogramma’s en onderhandelingen op elkaar af te stemmen. Slechts op die manier kunnen we blok vormen tegen de neerwaartse sociale spiraal die voortvloeit uit het opbod inzake loonkostbeperking, afbraak van sociale bescherming, opvoering van flexibiliteit. “

Janssen heeft lak aan het doemdenken over de toekomst van de metaalindustrie in Europa. “Je moet niet enkel kijken naar het staal of de non-ferro-industrie. In ons aktiviteitsdomein zitten tevens belangrijke groeisektoren, zoals de informatica en de elektronika. Wij zien de industrie en de diensten ook niet als tegengesteld maar nauw verweven. ” Maar hij geeft toe dat de groeisektoren in België niet sterk ontwikkeld zijn. Van de 230.000 leden die ACV-Metaal telt, is een derde niet-aktief. In Wallonië is zelfs de helft van de leden niet-aktief.

TONY JANSSEN (ACV METAAL/EUROPESE METAALBOND) Blok vormen tegen neerwaartse sociale spiraal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content