Tom Watson blijft een rariteit

Men zegt wel eens dat golf een sport voor het leven is. Omdat golf tot op behoorlijk hoge leeftijd gespeeld kan worden. Alleen wordt daar niet bij verteld op welk niveau.

Bij de professionals is het bijvoorbeeld ontzettend moeilijk geworden voor spelers van boven de veertig om nog een toptoernooi te winnen. De voorbije twintig jaar slaagden amper zes spelers erin om een grand slam op hun naam te schrijven. De voorbije tien jaar gebeurde dat zelfs maar één keer: Vijay Singh was 41 toen hij in 2004 het US PGA won.

Dit jaar was het bijna weer zo ver. De Amerikaan Kenny Perry miste een putt van 4,5 meter om de oudste winnaar ooit van een major te worden, een record dat nu op naam staat van zijn landgenoot Julius Boros, 48 toen hij een toptoernooi won. Maar zijn bogey op de laatste 18 veroordeelde hem tot een play-off tegen de 39-jarige Argentijn Angel Cabrera, die het zou halen.

Drie maanden later stond de Amerikaan Tom Watson (59) bijna de hele tijd aan de leiding op Turnberry, tot hij op de allerlaatste hole een putt van 2,5 meter miste. De overwinning ging zo naar zijn landgenoot en dertiger Stewart Cink. Natuurlijk was het voor Watson geen nadeel dat hij op een links speelde. Op dat soort terrein is de bal rustig laten rollen veel belangrijker dan power play, waarbij het erop aankomt zo ver mogelijk te slaan vanop de tee en daarna maar hopen op een appraoch naar de green.

En de bal laten rollen, dat kan Watson als geen ander. Zoals hij bewees door de British Open vijf keer (tussen 1975 en 1983) te winnen. Bovendien won hij eerder al eens op Turnberry, een parcours dat hij kent als zijn broekzak. Het neemt niet weg dat hij als bijna zestiger een indrukwekkende prestatie neerzette, amper een jaar na een operatie om hem een nieuwe heup te bezorgen. “Een heel verrassende prestatie”, zei de Amerikaan Mark O’Meara, in 1998 winnaar van de Masters en de British toen hij 41 was. “Het is gewoon ongelooflijk”, zei Vijay Singh, die na zijn veertigste nog drie majors (en 22 andere toernooien in de States) toen hij de veertig voorbij was.

De Ier Padraig Harrington, die vorig jaar twee majors won, wordt over twee jaar veertig. “Dit jaar heb ik wat minder gepresteerd omdat ik mijn swing heb gewijzigd. Noem het een investering in de toekomst: ik wil mijn beste niveau bereiken na mijn veertigste en nog een paar majors winnen.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content