Tom in Paramaribo

Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Vroeg naar de raffinaderij

“Ik sta om vijf uur op en vertrek om kwart over zes naar het werk. Om zeven uur ben ik op de raffinaderij. Mijn werkdag is gevuld tot vijf of zes uur ‘s avonds. Ik ga dan joggen, naar een Lions Club-bijeenkomst, uit eten of doe huishoudelijk werk. Om tien uur ga ik slapen.”

Mensgerichte bedrijfscultuur

“Belgen zijn resultaatgerichter, gedisciplineerder maar soms ook te zakelijk, op momenten dat het werk belangrijker is dan de persoonlijke gevolgen ervan. Surinamers zijn gezellig en de mening van de groep is vaak belangijker dan die van het individu. Mijn Surinaamse collega’s zijn gevoelig, plezant, opbouwend en staan open voor nieuwkomers. Voor vergaderingen komen mensen gelukkig wel meestal op tijd, maar in Suriname is dat niet de norm. In de privésfeer is enkele uren te laat komen normaal.

Geen confrontatie

“Het is geen goed idee zeer direct te zijn bij onderhandelingen. Je mag je zeker niet confronterend opstellen en kom niet onderhandelen met de gedachte dat jij de enige bent die iets te bieden heeft en het beter weet. Het is beter vanuit een ondersteunende positie te onderhandelen en het gemeenschappelijke belang te benadrukken. In zaken mag je nooit op de man spelen en moet je het dus tactisch goed aanpakken. Zakendoen loopt hier dan ook traag. Je moet veel geduld oefenen, liefst met een koude Djogo — Surinaams bier — erbij.”

Veel variatie

“De levenskwaliteit is goed, omdat je je redelijk snel van punt A naar punt B kunt verplaatsen, wat het gemakkelijk maakt om bij mensen binnen te springen of zaken te doen. In Paramaribo kun je op zondagochtend in twintig minuten van het noorden naar het zuiden van de stad rijden. De Surinaamse natuur is heerlijk. Tijdens het weekend kun je naar het tropisch regenwoud. Ik ga soms zwemmen in warme kreken. De lokale keuken is gevarieerd en lekker, als je niet te vettig en te zoet kookt. We hebben Javaans, Indisch, Creools, Europees, Joods en Chinees eten. Iedereen eet ook gevarieerd.”

Vooruitgang

“Op dit moment heerst in Suriname een sfeer van bedrijvigheid: er worden plannen gemaakt en uitgevoerd, mensen worden opgeleid en de jarenlange achterstand van slecht onderhoud of het uitblijven van investeringen wordt ingehaald. Mensen bouwen, kopen of verfraaien huizen, ze schaffen zich een auto aan en gaan vaker met vakantie. Het land gaat vooruit. Wel is het belangrijk dat de economie wordt gediversifieerd, aangezien het land nog zwaar leunt op zijn inkomsten uit de mijnbouw. Er is ook minder bauxiet dan vroeger, maar wel meer olie en goud.”

BENNY DEBRUYNE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content