TOEN WAREN ZE NOG MET DERTIEN

In Izegem blijven nog dertien borstelfabrikanten over. Geenszins een ongeluksgetal, want marktleider PDC Brush bloeit als nooit tevoren.

Er is er weer eentje afgevallen. Of beter overgenomen. De nv PDC Brush, marktleider in de Benelux, zet met de overname van Borstelfabrikant Dilecta, een verdere stap in de concentratie van de borstelindustrie in het Izegemse. Al 150 jaar zijn bezems, stelen en kwasten, prominent aanwezig in de West-Vlaamse stad. De dagelijkse productie van 350.000 borstels maakt Izegem tot één van de belangrijkste centra in Europa, met een marktaandeel van 20%.

Maar: lagelonenlanden vraten de voorbije decennia aan de tewerkstelling. In de topjaren 1928-1930 maakten 3000 mensen evenveel borstels als de 170 werknemers vandaag. Schaalvergroting, concentratie, automatisering, en verruiming van het gamma, zijn de antwoorden op het voornamelijk Chinese offensief. Met de overname van Dilecta door PDC Brush blijven in het Izegemse nog dertien spelers over. Een ongeluksgetal? “Ach, onze sector is helemaal niet dood,” bromt wat verongelijkt Carl Decoopman, zaakvoerder van PDC Brush. “We hebben ons natuurlijk aangepast. Automatisering houdt de loonkosten in de hand. Maar we creëren vooral steeds meer toegevoegde waarde. Gewone natte borstels maken we niet meer, straatbezems worden in België nog nauwelijks verkocht. PDC Brush is geëvolueerd van borstels naar schoonmaakapparaten.” Het bedrijf heeft vandaag meer dan duizend referenties en tachtig productgroepen. “Alles wat wordt geassocieerd met bezems,” heeft Carl Decoopman in huis: ruitenwissers, stofblikken, vloerreiniging. Ook een montuur uit kunststof en een wereldwijd gepatenteerd steelhoudersysteem. Het bedrijf, dat in 1946 door vader Palmer Decoopman-Christiaens werd opgericht, zag daarmee zijn omzet in 1998 met 20% groeien naar meer dan één miljard.

“Het gamma van Dilecta is complementair aan het onze,” duidt Carl Decoopman de overname. “We gaan onze twee productielijnen integreren. Dilecta huist in zo goed als nieuwe gebouwen. Dat is een goede zaak voor PDC Brush, want wij hebben plaats tekort. In Izegem, én in onze vestiging in Roeselare, kunnen we niet uitbreiden. Het gebouw van Dilecta wordt waarschijnlijk een distributiecentrum, vooral voor de Noord-Franse markt.” De 29 werknemers van Dilecta worden ingeschakeld bij PDC Brush. Het familiale bedrijf kijkt inmiddels verder, en bouwt een vestiging in Groot-Brittannië. “Izegem als vestigingsplaats wordt steeds minder belangrijk,” besluit Carl Decoopman.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content