- Het kunst- en architectuurfestival Horst start op 13 september op een nieuwe locatie: een voormalige militaire basis in Vilvoorde. Vanaf 14 juli zijn er al kunstwerken te zien op de festivalplek.

- Sinds 2017 werken het S.M.A.K. in Gent en het Cultuurcentrum Strombeek samen. Deze zomer zijn in het Van der Nootpark en het Prinsenbos in Grimbergen bruiklenen van de Portugese artiest Rui Chafes en de Britse kunstenaar Barry Flanagan te zien.

- Wie naar de grote tentoonstelling over Luc Tuymans in De Pont in Tilburg gaat, kan dat combineren met een andere show op wandelafstand: Bauhaus & modern textiel in Nederland in het Textielmuseum. Tot 3 november.

- Met The 12th Time Zone zoomt het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten in Brussel in op hedendaagse kunst uit de Russische periferie, afkomstig uit steden die langs de trans-Siberische spoorlijn liggen. Tot 8 september.

- Amberes is de naam van Antwerpen in het Spaans. Het is ook de titel van een radicale novelle van Roberto Bolaño, geschreven in 1980, maar pas gepubliceerd in 2002. Het MuHKA in Antwerpen zet er een groepstentoonstelling over op met werk van onder meer Laure Provost, Marlène Dumas en Rinus Van de Velde.

- In het Design Museum in Gent loopt de expo Dieren op maat: een denkoefening waarbij artiesten en designers voorwerpen en toekomstbeelden voor dieren bedenken. Tot 29 oktober.

- In K20 en K21 in Düsseldorf is de grootste Ai Weiwei-expo ooit in Europa te zien. De ruimtevullende installaties van de Chinese kunstenaar-activist hakken er stevig in. Tot 1 september.

3 vragen aan Rob Michiels

Veilingmeester

Wat mogen we verwachten van uw nieuwe veilinghuis Coronari Auctions in Nazareth?

"Coronari Auctions staat naast Rob Michiels Auctions in Brugge. Als expert in Chinese kunst en Europees keramiek neem ik die segmenten voor mijn rekening. Ook het afhameren neem ik op mij. De dagelijkse leiding is in handen van dr. Tim De Doncker, een specialist in Europese kunst"

Hoe positioneert u het huis in Brugge en Nazareth?

"In het vroege najaar vindt de eerste veiling bij Coronari Auctions plaats. We mikken op vier veilingen per jaar. Aziatische kunst en Europees keramiek worden de hoofdmoot voor Brugge, en we gaan voor minder volume en nog meer kwaliteit. De werkwijze blijft dezelfde, met een sterke onlineaanwezigheid. Via Coronari Auctions kunnen we dezelfde service aanbieden voor een breder segment van de markt. Het gecombineerde schaalvoordeel levert zowel voor onze klanten als ons een beter rendement op."

Waarom koos u voor Nazareth?

"Nazareth is goed bereikbaar, we vonden er een aantrekkelijk pand met een ruime parking en grote exporuimte. In Brugge zaten we aan onze maximumcapaciteit. In de toekomst willen we online nog meer aanwezig zijn. Daar zit de grootste groeimarge."