Tijdloze esthetiek voor op het terras en in het gras

Het tuinmeubilair van Tribù straalt een bijzonder moderne esthetiek uit. Het Belgische merk werkt met twee designers die elk een eigen lijn beheren: de ene is sober en uitgepuurd, de andere doet meer zuiders aan.

Info: kristien@tribu.be, 089 51 88 62, www.tribu.be

Niets is complexer dan eenvoud. Die gedachte komt bij op ons als we Lode De Cock, directeur van Tribù, zijn verhaal horen doen over zijn label. De producten en catalogussen van Tribù zijn een voorbeeld van soberheid en sereniteit. De uitleg en het hele taalgebruik errond komen daarentegen erg gesofistikeerd en ingewikkeld over. Lode De Cock: “We ontwerpen eenvoudige en esthetische meubelen waarvan de kwaliteit en de subtiliteit in de details en de afwerking zitten. Bovendien zijn ze gemaakt van natuurlijke materialen die we dan ook nog eens natuurlijk gebruiken.” De zorg voor detail blijkt trouwens ook een strategie om namakers te ontmoedigen.

Lode De Cock zweert bij eenvoud omdat hij “producten wil aanbieden die de consument een heel vertrouwd gevoel geven”. Die basisfilosofie heeft De Cock geïnspireerd om twee lijnen te ontwerpen die elk een specifieke eigenheid uitstralen. Hij licht toe: ” Tribù staat voor duurzaam meubilair dat tijdloze esthetiek combineert met gebruiksvriendelijkheid en dat een puur en gezellig design heeft op mensenmaat. Versus daarentegen omvat een serie zuiders geïnspireerde kwaliteitsmeubelen die emoties oproepen.” Voor de eerste lijn werkt Tribù als sinds 1994 samen met designer Wim Segers. De Versuslijn is van recentere datum en is van de hand van de jonge ontwerpster Inge Van Gheel. Zij verdiende haar sporen bij Ikea, een huis waarvoor ze nog af en toe werkt als zelfstandig designer.

De prijzen van beide lijnen variëren van 178 euro voor een vierkante, zeer ondiepe bak (Lago; 70 x 70 uit de Versuscollectie) waar allerlei voorwerpen in kunnen, van water met zand tot keien, tot 3425 euro voor een ARC-tafel uit de Tribùcollectie.

Ook geschikt voor binnen

De huidige productlijnen zijn het eindpunt van een lang traject dat begon in 1964 met Lodes vader, Henri De Cock. Die werkte als meubelimporteur in Lanaken. Lode studeerde voor burgerlijk ingenieur, maar richtte in 1977 de NV De Cock op. Het was de bedoeling samen te werken met zijn vader, maar tegelijk wilde hij ook stilaan met een eigen productie starten. Die verving geleidelijk de importactiviteit, die in 1997 werd stopgezet. Daarbij was het de startambitie van Lode De Cock om basismeubilair te ontwerpen – een tafel, vier stoelen en een relaxstoel – met niet alleen een functionele, maar ook een esthetische waarde.

Het leeuwendeel van de productie wordt toevertrouwd aan gespecialiseerde fabrieken in Indonesië. De roestvrijstalen buizen die een deel van de catalogus beslaan, worden gemaakt in een fabriek in Diksmuide. Die produceert trouwens ook koeienmelkmachines. “Absolute topkwaliteit,” benadrukt De Cock, die er trouwens prat op gaat dat zijn zaak dit materiaal voor het eerst gebruikte om tuinmeubelen te ontwerpen in de jaren negentig. Het meubilair wordt geassembleerd en gecontroleerd in België, in een magazijn van ongeveer 5000 m2. “Van januari tot augustus is bijna 90 % van de catalogus leverbaar binnen één week,” aldus Lode De Cock.

De grootste markten zijn België, Nederland en Luxemburg (in totaal goed voor de helft van de omzet, die 8,8 miljoen euro bedraagt), gevolgd door de Verenigde Staten (31 %). Tribù is te koop in bijna vijftig landen.

Tribù biedt in de eerste plaats tuinmeubelen aan, maar die zijn soms evenzeer geschikt voor in huis. Dat geldt zeker voor de lampencollectie die totstandkwam in samenwerking met het West-Vlaamse Delta Light. Banken, tafels, fauteuils, ligstoelen, parasols, maar ook planten- en waterbakken: het zit allemaal in het aanbod.

Serge Vanmaercke

Tribù biedt in de eerste plaats tuinmeubelen aan, maar die zijn soms evenzeer geschikt voor in huis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content