‘Tijdelijke ijspistes zijn geen concurrentie’

© Debby Termonia

Jonas Vercruyssen, Kristallijn

“De Gentse IJsbaan Kristallijn is 32 jaar geleden opgestart door de familie Van Vossel. Ik ben hier begonnen als jobstudent en klom stilaan op. Een paar jaar heb ik de schaatsbaan uitgebaat in loondienst, sinds drie jaar doe ik dat als zelfstandige.

“Met 150.000 schaatsers per jaar mogen we niet klagen, maar de vaste kosten zijn niet van de poes. We betalen duizenden euro’s per maand aan elektriciteit alleen. Er zijn twee vaste werknemers, en op de drukke momenten komen er tijdelijke medewerkers en studenten bij. Daarnaast zijn we een typisch familiebedrijf: vrouw, moeder, schoonmoeder, tante… iedereen springt bij.

“Ons schaatsseizoen loopt van midden september tot na de paasvakantie. De clubs die hier hun thuisbasis hebben, moeten lang genoeg kunnen trainen. Dat zijn clubs voor kunstschaatsen, snelschaatsen, shorttrack, ijshockey en curling.

“De ijspistes op de kerstmarkten zijn voor ons geen concurrentie. Integendeel. Mensen krijgen zin in schaatsen, maar beseffen dan dat je op die openluchtpistes amper kúnt schaatsen. Alles wat aan schaatsen doet denken, is positief voor ons: een topschaatser in de media, een schaatsfilm op tv.

“In de zomermaanden zijn we vooral met het onderhoud van het gebouw bezig. En slijpen we onze 1600 paar huurschaatsen. Sinds kort verhuren we de locatie ‘s zomers voor evenementen. Dat is een interessante aanvulling van onze inkomsten, terwijl we toch niet de volledige organisatie op ons nemen. Dat is een welkome verademing na een intense winter, waarin we zeven dagen op zeven werken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content