Tijd om te zaaien

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Ook 2013 wordt een teleurstellend jaar voor Tessenderlo Group. De koers is naar een dieptepunt gezakt. Maar het chemiebedrijf is in volle transformatie. Wie het aandeel nu koopt, kan binnen enkele jaren oogsten.

Het was een complete verrassing toen Picanol deze zomer aankondigde dat het een belang van 27,6 procent nam in Tessenderlo Group. De Ieperse wereldspeler in weefmachines kocht zijn participatie in de chemiegroep van SNPE — zeg maar de Franse overheid — voor 192,4 miljoen euro of 22 euro per aandeel. Picanol wil daarmee zijn activiteiten diversifiëren, naast de zeer cyclische weefmachinebusiness. Bij de voorstelling van de halfjaarresultaten bleek dat Tessenderlo weer door een moeilijke periode gaat. De groep moest een winstwaarschuwing de wereld insturen: de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) zou dit jaar 20 procent lager liggen dan vorig jaar (161,1 miljoen euro in 2012), terwijl de analistenconsensus had gerekend op een daling van 5 procent. De koers dook naar 18 euro, het laagste peil sinds 1993.

Vorig jaar boekte Tessenderlo ook al een nettoverlies van 197,5 miljoen euro. De afgelopen vijf jaar dook de groep wel meer in het rood. Een troost was dat het chemiebedrijf zijn dividend in die moeilijke tijden altijd op 1 euro netto per aandeel heeft gehouden. De ellende begon toen in 2008 de financiële en economische crisis uitbrak. De groep werd pijnlijk geconfronteerd met haar strategische zwaktes: ze was te Europees gericht, was te weinig aanwezig in de opkomende landen, hing te veel af van basischemie en ontwikkelde onvoldoende chemische specialiteiten.

CEO Frank Coenen, die begin 2010 aan het roer kwam, moest voor een strategische ommezwaai zorgen. In dat transformatieproces zijn al veel belangrijke stappen gedaan: de activiteiten in pvc- en chloor-alkali, organische chloor, profielen en farmaceutische ingrediënten zijn verkocht. Vaak moest het bedrijf die van de hand doen onder hun boekwaarde, wat leidde tot stevige afwaarderingen. De nieuwe, rendabele specialiteitengroep moet vooral steunen op parels zoals Tessenderlo Kerley (gespecialiseerde meststoffen uit de afvalstromen van raffinaderijen) en Gelatine/Akiolis (verwerking van dierlijk en plantaardig afval). Tessenderlo Kerley en Gelatine/Akiolis leverden vorig jaar 44 procent van de omzet en bijna de volledige rebitda van het bedrijf. Het was dus geen goed nieuws dat Akiolis in de eerste helft van dit jaar minder goede cijfers kon neerzetten door de grotere concurrentie bij de afvalophaling in Frankrijk.

Frank Coenen timmert aan de weg om zijn concern richting groeilanden en meer toegevoegde waarde te sturen. Die transformatie neemt verscheidene jaren in beslag en slorpt veel meer middelen op dan verwacht. Maar tegen eind dit jaar moet de transformatie rond zijn.We denken dat Tessenderlo Group op termijn tot een succesvol industrieel project kan uitgroeien. Het aandeel blijft voorlopig achter op de algemene marktontwikkeling. Wie het aandeel vandaag koopt en weglegt, kan over enkele jaren wellicht oogsten.

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content